Търсене на
контакти на фирми
 

БАБХ започва проверки за фипронил в стопанствата

БАБХ започва проверки за фипронил в стопанствата

Агенцията по храните ще взема превантивни мерки, за да се избегне замърсяване на птицефермите в страната с фипронил, съобщават от пресцентъра й. У нас не са разрешени за употреба при продуктивни животни, включително кокошки носачки ветеринарномедицински препарати, които съдържат това веществото.

Предвиждат се проверки от страна на контролните органи, съгласувани с браншовите асоциации на птицевъдите. Инспекциите ще обхванат всички птицеферми за кокошки носачки  у нас за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще се вземат и проби за лабораторни анализи.

Мерките имат за цел да предотвратят замърсяване на българските яйца с фипронил и да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители – от евентуална криза на българския пазар.

По повод пратката с яйчен жълтък на прах, замърсен с фипронил, Агенцията по храните е установила, че 500 кг от продукта са доставени в един търговски склад. Ясни са и фирмите, до които е дистрибутиран. Установено е, че пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната, посочват от БАБХ. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване.

Продължават проверките за използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен. Засега е установено, че яйчният жълтък на прах е вложен в много минимални количества (от 0,9 до 2,9%) при производството на над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза. От БАБХ посочват, че на фирмите производители са връчени предписания за незабавно спиране на реализацията и изтеглянето от пазара на наличните партиди с вложен яйчен жълтък на прах. В момента почти всички разпространени в търговската мрежа количества са изтеглени, уверяват от Агенцията. Предстои извършването на лабораторен анализ на партидите и до излизането на резултатите всички възбранени храни ще са под официален контрол./Агрозона

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави