Търсене на
контакти на фирми
 

БФБ София купува енергийната борса

БФБ София купува енергийната борса

Българска фондова борса-София проучва възможностите да придобие Българска независима енергийна борса, съобщиха от Фондовата борса.
Български енергиен холдинг, който е едноличен собственик на Енергийната борса, даде съгласие за процедура по нейната продажба.

Обсъжда се възможността 100 процента от капитала на енергийния оператор да бъде придобит от Фондовата борса.

Стандартно процес на пълна либерализация на електроенергийния пазар протича между 3 и 5 г. При особеностите на местния пазар това може да стане за около 5 г., обяви преди дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова,

Смята се, че след старта на либерализацията токът може да поскъпне с 10-15%, но след това да намери равновесните си нива.

Петкова обаче не се ангажира със срок, в който механизмът ще заработи, тъй като по думите й трябва да бъдат взети всички гледни точки. Тя съобщи, че предстои да се разпише пътната карта по отношение на следващите стъпки, които трябва да се предприемат заедно с промените в закона за енергетиката, които ще дадат възможност да се транспонира моделът, разработен със Световната банка в закон.

Министърът припомни, че моделът е публикуван от служебния кабинет на сайта на енергийното ведомство и вече са събрани всички становища на заинтересованите страни, които се анализират. Становищата ще бъдат представени на среща със Световната банка в началото на юни./dir.bg

 

Прибави коментар

   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави