Търсене на
контакти на фирми
 

Ще регламентират предлагането на занаятчийски храни

Ще регламентират предлагането на занаятчийски храни

Ще се работи за създаване на подзаконов нормативен акт, който да регламентира предлагането на бутикови и занаятчийски храни. Това стана ясно днес по време на съвместно заседание на Комисията по земеделие към Народното събрание и на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. До иницииране на работата по такъв документ се стигна, след като Дешка Кротева, която има къща за гости и приготвя месния специалитет навпавокq поиска Закон за занаятчийските храни, за да могат те легално да се произвеждат и предлагат. Иван Влаев, председател на Българската занаятчийска камараq посочи, че до 2011 г. в Закона за занаятите е било регламентирано и занаятчийството в посока правене на храни, но след промяна на нормативната база това вече не е така.

По време на заседанието беше поставен въпросът за разширяване обхвата на възможността за предлагане на фермерски продукти в повече от една област и една съседна, но в течение на дискусията стана ясно, че това няма как да се случи, поне не и в близко бъдеще. За наредбата Десислава Танева, председател на парламентарната комисия по земеделие, каза, че първоначалният й вариант е бил по-желан от фермерите, но „това, което получихме от Европейската комисия относно регионите на продажба, е това, което е в момента и работата в тази посока, която беше изразена тук, със сигурност няма как да бъде бърза“. Димитър Димитров от земеделското министерство обърна внимание, че районирането, заложено в Наредба 26 не важи за всички продукти.

Даниел Панов, председател на Националното сдружение на общините в Република България,  постави въпроса за финансовата помощ за фермерските пазари като отбеляза, че 21 български общини не могат да кандидатстват за подпомагане на фермерски пазари по ПРСР. Кристина Паскалева от земеделското министерство преди това посочи, че в подмярка 16,4 на програмата е заложена помощ за фермерски пазари като бюджетът е 8 млн. евро, интензитетът на помощта 50%, а едно обединение може да получи финансиране до 500 хил. евро. /Агрозона

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави