Нашите розово масло, вина и ракии имат реален шанс да бъдат защитени в Китай. Това стана ясно след среща между българския евродепутат Момчил Неков с Джон Кларк, директор на Отдел „Международен“ от Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ към Европейската комисия. Неков е подарил на Кларк традиционни български храни и напитки със защитено наименование за произход и защитено географско указание, които могат да бъдат включени в споразумението между ЕС и Китай за признаване на продукти с географско означение. Сред представените продукти са Троянска сливова ракия, Стралджанска мускатова ракия, вино от Дунавската равнина, Горнооряховски суджук и Странджански манов мед. Продуктите са съгласувани с български експерти като подходящи и интересни за китайския пазар.
„По мое настояване Европейската комисия пое ангажимент да включи с приоритет български продукти в споразумението с Китай за взаимно признаване на географски означения. Китай е огромен пазар и трябва да направим всичко възможно да получим достъп до него, наравно с другите европейски производители.“, коментира Момчил Неков. Той посочва, че преди няколко седмици е отправил запитване и до земеделския министър Румен Порожанов и до министъра на икономиката Емил Караниколов относно изготвянето на настоящия списък и предложения за добавяне на български продукти в него. Неков обаче казва, че все още не е получил отговор.
Преди две седмици Неков е организирал експертна дискусия с представители на сектор „спиртни напитки“ у нас. Обсъдено е и споразумението с Китай като заключението е, че розовото масло и суджукът са най-подходящи за китайския пазар, но сред спиртните напитки има повече защитени продукти и трябва да се подбират стратегически./Агрозона