Търсене на
контакти на фирми
 

Говеждата пастърма официално е храна с традиционно специфичен характер

Говеждата пастърма официално е храна с традиционно специфичен характер

„Пастърма говежда” вече фигурира в европейския Регистър на храните с традиционно специфичен характер. Така българските продукти, регистрирани като храна с традиционно специфичен характер (ХТСХ) вече са пет, като останалите 4 са „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица“ и „Кайсерован врат Тракия“.

Заявлението за регистрация е подадено в земеделското министерство от Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти”. Членовете на сдружението имат право да произвеждат „Пастърма говежда”, като трябва да спазват одобрената спецификация и да обозначават продукта с европейското лого за ХТСХ, както и да използват означението „Храна с традиционно специфичен характер”, обръщат внимание от Министерството. При използване на наименованието, то трябва да се придружава от обозначението „приготвена в съответствие с традициите на България“.

Регламентът за признаване на българския продукт влиза в сила 20 дни след публикуване. Производители, които искат да произвеждат продукта след регистрацията му, трябва да спазват продуктовата спецификация и да бъдат вписани по процедурата на чл. 47, ал. 2 – 9 от Наредба № 16 от 14.09.2007 г. за подготовка и представяне на искания до Европейската комисия относно земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и поддържане на база данни на производителите и контролиращите лица./Агрозона

 

Прибави коментар

   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави