Търсене на
контакти на фирми
 

ЕК одобри за финансиране ключови за България транспортни проекти

 ЕК одобри за финансиране ключови за България транспортни проекти

Европейската комисия (ЕК) избра 134 проекта, сред които 6 с българско участие, които ще получат над 7 милиарда евро безвъзмездни средства от ЕС по линия на Механизма за свързване на Европа - инструмента на ЕС за стратегически инвестиции в инфраструктура. Това е най-голямата покана за представяне на предложения по настоящата програма "Транспорт" на механизма, съобщи БТА, като се позова на Европейската комисия.

България се очаква да получи финансиране за общо 6 проекта - 3 национални и 3 многонационални с участието на субекти от българска страна.

Над 26,7 милиона евро се предвиждат за проект за изграждане на 6 нови безопасни и сигурни зони за паркиране на камиони, отговарящи на критериите за златно и платинено ниво на сигурност, с 426 паркоместа за тежкотоварни превозни средства на четири ключови места от мрежата TEN-T в България и в близост до градски райони и автомагистрали.

По-рано МТрС описа проекта "Безопасна и сигурна мрежа от паркинги за тежкотоварни превозни средства за постигане на интелигентна мобилност в България" на Сдружение "Аутомотив Клъстер България". Проектът поставя началото на мрежа от паркинги в страната, свързани с електронна система за резервации, която ще позволява на компаниите по-добре да планират своите пътувания и престой в България. Той включва изграждането на четири нови паркинг зони с шест паркинга и общ капацитет от 426 паркоместа за тежкотоварни автомобили. Те ще са разположени в областите София, Перник и Пазарджик, като тази мрежа ще бъде поетапно надграждана. Очаква се проектът да стартира през септември тази година и да приключи до февруари 2027 г.

Сред одобрените инвестиции са и два проекта в железопътния сектор.

За модернизация на тягови подстанции Червена вода и Хитрино край границата с Румъния при Гюргево са отпуснати 12,4 млн. евро на НК "Железопътна инфраструктура".

Вторият жп проект е за развитие на железопътната мрежа на територията на пристанищни терминали "Бургас-Изток 2" и "Бургас-Запад". Той включва изграждането на около 4 км нови жп линии и нова разпределителна гара на пристанището. С увеличаването на капацитета на жп линиите в бургаското пристанище значително ще се подобрят връзките между железопътния и морския транспорт. Общата стойност на дейностите е 10,7 млн. евро, а бенефициент е "БМФ Порт Бургас" ЕАД.

Зелена светлина от Европейската комисия получи съвместния българо-румънски проект FAST Danube 2. Той е подготвен в партньорство между България и Румъния и включва драгажни и укрепителни дейности в общата част на реката, така че да се гарантират добри условия за корабоплаване 340 дни в годината. С проекта значително ще се подобри свързаността на Дунавския регион и ще се улесни движението на товари и пътници по основната TEN-T мрежа. Общата му стойност е почти 112 млн. евро, от които 95 млн. евро са европейски средства.

Механизмът за свързване на Европа - Транспорт е инструментът за финансиране на осъществяването на европейската политика в областта на транспортната инфраструктура. Тя има за цел да подкрепи инвестициите в изграждането на нова транспортна инфраструктура в Европа и в модернизирането на съществуващата. От 2014 г. насам механизмът е подкрепил над 1500 проекта с 37,5 милиарда евро./dir.bg

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави