Търсене на
контакти на фирми
 

Фестивал ГРАЖДАСКИ БУДИЛНИК 2024 | Да поставим правата на сцената

Фестивал ГРАЖДАСКИ БУДИЛНИК 2024 | Да поставим правата на сцената

Отново е време да празнуваме гражданските права така, както ги виждат артистите! С голямо удоволствие ви каним да поставим правата на сцената с Фестивала за изкуство и права ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2024 - на 31 август (събота) в Южен парк – София!

Локацията не е никак случайна. В дух на колаборация, Граждански Будилник се слива в едно течение с Реките на града като част от 3-дневната програма на Реките на София 2024, за да разкаже още по-звучно колко е ценно да можем да се сдружаваме в името на общи каузи.

За четвърта година ще празнуваме силата на креативния активизъм и будния граждански дух. Ще сътворяваме, ще учим и ще се застъпваме за правата, които ни правят силни и смели граждани. Всичко това ще се случва, докато се забавляваме в каскада от креативни работилници, водени от социално ангажирани артисти, образователни игри с участието на правозащитни организации и творчески занимания, модерирани от граждански активисти.

Кулминацията на фестивалната програма ще бъде награждаването на талантливите творци в седмото издание на конкурса „Граждански Будилник“ на Български център за нестопанско право. Своето творческо вдъхновение по конкурсната тема „Активизъм в действие: Силата да спасим градската природа“ споделиха 65 любители илюстратори, фотографи, писатели и поети, мотивирани с творбите си да се застъпят за правото ни да живеем в чиста и здравословна околна среда. Освен че ще наградим най-добрите творби, избрани от професионалното жури с участието на експерти в природозащитата, ще отличим и произведенията, избрани от публиката в онлайн гласуването.

Нямаме търпение да разкрием всичко отново, което сме подготвили за фестивалния ден. Подробностите ще разкажем поетапно във Фейсбук събитието Граждански Будилник – Фестивал за изкуство и права 2024. Ето какво предстои:

Предиобедна програма (10:00 часа – 14:00 часа)

В часовете от 10:00 до 14:00 ще се посветим на гражданско-образователни игри, природозащитни занимания и художествени предизвикателства за малките активисти и техните придружители, които ще включват:

Гражданско-образователна игра „Будното петле“ | Играчите ще имат мисията да открият съкровища около фестивалната зона. Те ще им дадат отговори на загадки, но и задачи да довършат историите, които разказват какво означава правото на сдружаване, защо е важно да можем да се обединяваме и да работим заедно, как по мирен начин можем да показваме, че с нещо не сме съгласни и докъде се простира свободата да казваме открито какво мислим. Всяка игра ще бъде съпътствана с кратка дискусия с правозащитния екип на БЦНП.

Книжки предизвикателства в Библиотеката на Книговище с Новините на Вижте | Ще имаме своя читателски кът за деца, за да превърнем четенето в игра, а играта – в полезни знания за развиване на общата култура, гражданската грамотност и критичното мислене. Книговище е образователна платформа-игра на четене с разбиране и дом на първата онлайн детска медия Вижте.бг: новините на детски език, която превежда събитията от света на големите на езика на малките.

Детски занимания за грижа за природата | Ще се впуснем в поредица от игри, които ще ни запознаят с биоразнообразието на дивата природа по нейните стъпки и местообитания. От фондация „По-диви Родопи“ ще научим и какво можем да правим ние като градски обитатели, за да подпомогнем завръщането на дивите тревопасни в родните планини.

Климатична фреска за деца | Тази интерактивна игра с карти ще ни помогне разберем по-добре причинно-следствените връзки между човешката дейност и промени в климата. И по-важното – как ние можем да бъдем част от решението.

Ателие за детски анимационен филм | Да, ще създадем цял анимационен филм на тема „Сдружени за природата“ и само с няколко основни продукта: пластелин, хартия и камера. Тайните на този занаят ще ни сподели Таня Божинова – артист в конкурса „Граждански Будилник“, отличавана многократно за социално ангажираните ѝ илюстрации, за които разказва в интервю от 2022 г. и интервю от 2023 г.

Следобедна програма /16:00 часа – 20:00 часа/

В часовете от 16:00 до 20:00 се впускаме по бурното течение на гражданския активизъм, като продължаваме с детските образователни игри:

  • Гражданско-образователна игра „Будното петле“
  • Книжки предизвикателства в Библиотеката на Книговище с Новините на Вижте

И добавяме креативни работилници за големи:

Сигнали и становище - Граждански активизъм в действие | Ще следим нивата на замърсяване на въздуха в София, ще се ориентираме къде и как подаваме сигнали при нарушения, свързани с градската природа, ще тренираме писане на становища до Столична община, Министерство на околната среда и водите, РИОСВ… Защото гражданският активизъм е възможен, а екипът от правозащитници на БЦНП ще ви помогнем за това.

Стани адвокат на опашат приятел | Ще се включим в забавна викторина с Бандата на 1500-те, за да счупим всички митове и градски легенди около безстопанствените животни. А вие може да се превърнете в адвокат на бездомно куче или коте с видео послание, което може да промени хода на историята.

Ателие за анимационен филм | В следобедните часове социално ангажираният артист Таня Божинова, отличена в две от изданията на конкурса „Граждански Будилник“, ще проведе второ ателие, в което ще предизвика порасналите любители на анимационни филми да създадат собствена продукция. И тук, само с пластелин, хартия и камера, ще сътворим анимация как с общи усилия можем да спасим градската природа.

Работилница за протестърски плакати | Още един известен артист на „Граждански Будилник“ застава на сцената, за да сподели от своя творчески опит. Заедно с Георги Георгиев-Аршата ще се потопим в креативния процес на плакатното изкуство, като сами изрисуваме послания за чист въздух върху плакати, които да ползваме при следващ (не)очакван протест.

Работилница за документална фотография | Как документираме важни обществени събития или нарушения на демокрацията, как подбираме кадрите и какво оставяме след себе си като послания, ще ни сподели Денислав Стойчев – социално ангажиран фотограф, който е отличен 3 поредни години в конкурса „Граждански Будилник“. Повече за неговото творчество и причини да бъде сред близките приятели на Будилника разказва в статия от 2022 г. и статия от 2023 г.

Работилница за цианотипия - Фотография без камера | Цианотипията е фотографски процес, който от 1842 г. се използва за отпечатване на листа, пера, тъкани, най-разнообразни текстури. Вероятно сте забелязвали и отличителния му син тон, който се постига изцяло по природосъобразен начин. С изкуството на фотографията без камера ще ни запознае  артистът Стефан Каменов.

Музикална работилница по ритъм | В работилницата, водена от ритъм мастърите DizzyGrooves & BunnyVerse, ще творим и изградим общи ритмични фигури. И най-важното - ще развием усещане за общност. Барабаните ще ни заредят с енергия, ще се почувстваме свързани с другите и ще придобием усещане за междуличностна подкрепа. Чрез силата на музиката ще усетим какво означава свободата на личността, груповите и индивидуални права, силата на сдружаването и пълноправието.

Демонстрационен урок по капоейра | Капоейра е афро-бразилско бойно изкуство, което се ражда в началото на 16 век в Бразилия като отговор на робите спрямо португалските колонизаторите. Съчетание от музика, танц, акробатика, бой,  култура и начин на живот, капоейра се превръща в символ на свобода. През вековете, капоейра претърпява множество промени и придобива различен облик - от смъртоносно бойно изкуство, забранено със закон, до атрактивен спорт и изкуство, признато за световно културно наследство от ЮНЕСКО. В атмосферата на това бойно изкуство ще ни потопят инструкторите Иглика Радилова и Нестор Динолов от школа Сиара.

Церемония по награждаване в конкурса „Граждански Будилник“ vol.7 | И, ето, че за седма година поставяме правата на сцената. В този най-вълнуващ момент ще връчим наградите на 18-те талантливи артисти с най-въздействащи творби, избрани от журито в тазгодишната конкурса тема: „Активизъм в действие: Силата да спасим градската природа“. Ще отличим и авторите на фаворитите творби в онлайн гласуването. Разбира се, и изненади няма да липсват.

Щанд на ДарПазар – Тук през целия ден ще откриете пъстро разнообразие от продукти с кауза, дело на български социални предприятия от цялата страна. От дрехи, аксесоари и кожени изделия, през настолни игри, образователни играчки, чак до козметика, кулинарни изделия и бира – ще ви шашнем колко стойностни изделия създава тази общност от добротворци.

Хайде, пригответе се за невероятното пътешествие през света на гражданските права и вдъхновяващото изкуство! Нека споделим радостта на лятото под шарените звуци, ритми, танци на свободния човешки дух! Не пропускайте да се отбележите и във Facebook събитието Граждански Будилник – Фестивал за изкуство и права 2024.

Заедно успешно събрахме 13 101 лв. От тази сума  5 000 лв. ще финансират директно  наградния фонд на тазгодишния конкурс Граждански Будилник, 5 000 лв. ще допринесат за организацията на фестивала и 3 101 лв. ще подсилят продължаващата работа на Български център за нестопанско право като правозащитна организация.

Тази жизненоважна подкрепа ни дава възможността да продължим да се застъпваме за демократичните ценности в България.

Благодарение на всички наши съмишленици ще наградим три социално ангажирани творби във всяка една от категориите на конкурса – „Илюстрация“, „Фотография“, „Литература“. Наградата за първо място е 700 лв., за второ 550 лв. и 400 лв. за трето място. 

Как успяхме да постигнем това?

  • Проведохме 6 вълнуващи фондонабирателни събития – Благотворителен търг с общността на БЦНП, Благотворителна тренировка по бадминтон с Любен Панов, Благотворителна работилница по икебана, Музикална среща със Стефан Вълдобрев, Благотворителни куиз вечери с Румен Иванов и Благотворителна баскетбол тренировка с Иво Иванов; 
  • Привлякохме 2 корпоративни дарения;
  • Ангажирахме над 100 индивидуални дарители и участници в събития.
  • ngobg.info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави