Търсене на
контакти на фирми
 

Национален фонд за декарбонизация ще финансира обновяването на сградите

 Национален фонд за декарбонизация ще финансира обновяването на сградите

Министерството на енергетиката предлага за обществено обсъждане проект за изменение и допълнение на Закона за енергийната ефективност, с които се регламентира създаването на Национален фонд за декарбонизация (НФД). Той ще бъде правоприемник на Фонда енергийна ефективност и възобновяеми източници.

Като резултат от промените се очаква осигуряване на необходимата подкрепа за обновяването на сградния фонд в България до 2050 г., както е заложено в дългосрочната стратегия.

Националният фонд за декарбонизация ще бъде основна финансова схема в подкрепа на обновяването на сградния фонд в страната, се казва в съобщение на министерството и в мотивите за предложението. Той ще адаптира наличните финансови инструменти или ще структурира допълнителни такива при необходимост. По този начин ще бъде осигурена необходимата подкрепа за обновяването на сградния фонд в страната, както и за инвестициите в нисковъглеродно развитие с оглед максимално постигане на целите за декарбонизация на българската икономика.

Чрез регламентирането на НФД ще бъде осигурена възможност за приоритетно финансиране на проекти за повишаване на енергийна ефективност и за използване на енергия от възобновяеми източници при крайното потребление на енергия в сградите.

Новите регламенти ще улеснят прехода към нисковъглеродна икономика чрез навлизане на нови специализирани услуги и развитие на финансовите механизми за стимулиране на този процес, отбелязват от министерството.

Въвежда се по-лесно и бързо административно производство по вписване в регистъра на лицата, които извършват обследването за енергийна ефективност, сертифицирането на сгради, изготвянето на оценки за съответствие на инвестиционните проекти и за енергийни спестявания и т.н.

Дългосрочната национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни сгради до 2050 г. предвижда до 2050 г. да бъдат обновени 60 процента от жилищния сграден фонд и близо 17 на сто от нежилищния, което ще доведе до спестяване на енергия в размер на 7 329 GWh (гигаватчаса) на година.

Спестяването на енергия се очаква да доведе до намаляване на емисиите на парникови газове с 3 274 453 тона СО2 (въглероден диоксид). Извършената оценка на стратегията показва необходимостта от значителните инвестиции - над 4 млрд. лв. до 2030 г., за повишаване на енергийната ефективност и обновяването на сградния фонд. Това налага разработваните политики, финансови инструменти и програми да бъдат ориентирани към мобилизирането на частен капитал и повишаване осъзнатото търсене на енергоефективни услуги при добра информираност за всички ползи от това, пише в мотивите си Министерството на енергетиката./dir.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави