Търсене на
контакти на фирми
 

25 млн. лв. за българската култура и изкуства през Националния фонд Култура“ от Националния план за възстановяване и устойчивост

25 млн. лв. за българската култура и изкуства през Националния фонд Култура“ от Националния план за възстановяване и устойчивост
Започнаха първите сесии от приема на кандидатури по две от грантовите схеми на Националния фонд „Култура“ (НФК) – Проект 42 от Националния план за възстановяване и устойчивост (ПВУ) – на обща стойност 24,934,000.00 лв. Това са „Български продукции от сектора на културните и творчески индустрии в платформите на отворените пазари за изкуства в ЕС“ и „Създаване на български продукции и копродукции в сектора на културните и творчески индустрии“. Те представляват изключителна възможност за безвъзмездно финансиране на културния сектор, който да предложи, реализира и отчете културно съдържание от европейско и световно ниво. 
 
Срокът за подаване на документи  по тях е до 25.04.2024, като кандидатстването става само и единствено през Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020), съгласно ПМС 114/08.06.2022 г. 
 
През изминалата година и половина Националният фонд „Култура“ беше неотлъчно подпомаган от Министерството на финансите на Република България, неговата Дирекция „Национален фонд“ и от неуморните екипи на ИСУН 2020, за да проведе и съгласува всички етапи от процедурата, вкл. широкомащабна информационна кампания и обществено обсъждане, преди отварянето на схемите за кандидатстване. 
 
По схемите допустими кандидати са културни организации по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата (държавни, общински, регионални, частни), както и еднолични търговци с предмет/цел на дейност в сферата на културата. Средствата се предоставят чрез подбор, съгласно ПМС 114/08.06.2022 г. за определяне на детайлни правила за предоставяне на средства на крайни получатели от Националния план за възстановяване и устойчивост. 
 
В първата сесия на „Създаване на български продукции и копродукции в сектора на КТИ“ се разпределят 15,000,000.00 лв., като предстоят още три сесии на същата схема. Може да се кандидатства за финансиране от 70,000.00 лв. до 
 
142,000.00 лв. с финансово самоучастие от 10% от допустимите разходи за дейности по създаване и разпространение на български продукции и копродукции в сектора на културните и творчески индустрии.  
 
По схема „Български продукции от сектора на КТИ в платформите на отворените пазари за изкуства в ЕС“ културните организации следва да са създадени преди 01.01.2020 г. и да са осъществявали устойчива културна дейност през целия период. Целта на процедурата е подпомагане на капацитета на българските културни и творчески индустрии за работа в европейски мащаб и насърчаване на международното разпространение на български художествени произведения и културни продукти. Минималният размер на безвъзмездното финансиране е 100,000.00 лв., максималният е 500,000.00 лв., с финансово самоучастие от 20% от допустимите разходи. Общата сума за първата сесия по тази схема е 1,800,000.00 лв., като предстои обявяване на още една сесия по нея. 
 
Националният фонд „Култура“ полага и ще положи всички необходими усилия да информира своевременно своите потенциални кандидати по Проект 42 за всички подробности около процедурите за кандидатстване, одобрение и сключване на договори. Тези етапи трябва да приключат в рамките на 2024 г., за да могат да бъдат стриктно спазени нормативно определените срокове и за да бъдат проектите успешно реализирани, отчетени и финансирани, преди задължителния срок от Европейската комисия – края на 2025 г. 
 
След седмица приключва общественото обсъждане и по схемите „Представяне пред българската публика на съвременни европейски продукции от сектора на КТИ“ и „Представяне пред българската публика на съвременни български продукции от сектора на КТИ“. В процес на финализиране са и двете процедури по схемите „Ново поколение местни политики за култура“, както и „Нови управленски практики в сектора на КТИ“. За всички тях НФК разполага с още 53,589,000.00 лв. Или общо за проекти във всичките 18 сесии от 7 схеми за целия Проект 42 – 78,523,000.00 лв.  
 
За възможните въпроси и уточнения, свързани с процедурите по грантовите схеми, Националният фонд „Култура“ ще дава разяснения, съгласно ПМС 114/08.06.2022 г., чрез ИСУН 2020, като така се осигурява публичност и прозрачност на процеса. 
 
Твърдо убеден в успеха на Проект 42 от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, Националният фонд „Култура“ очаква от своите кандидати експедитивност, отговорност и най-вече творческо вдъхновение при разработването на проектните предложения, с което да се гарантира не само изпълнението на Плана, но и устойчивото позициониране на българските изкуства на културната карта на Европа./ngobg.info


 

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави