Търсене на
контакти на фирми
 

Активизъм в действие: силата да спасим градската природа

Активизъм в действие: силата да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат на човешкия род. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на заден план, окована в бетон, железа, пластмаса, вредни емисии.

С този конкурс те предизвикваме да защитиш правото ни като хора и граждани да живеем в баланс с природата и нейните обитатели.

Ако твоята страст са рисуването/илюстрацията, фотографията или литературата и имаш вътрешния пламък да вдъхновяваш чрез своето творчество,

участвай в конкурса за социално ангажирано изкуство
ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК vol.7
НА ТЕМА “АКТИВИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ: СИЛАТА ДА СПАСИМ ГРАДСКАТА ПРИРОДА”

Краен срок: 5 май 2024 г.

Чрез езика на твоето изкуство разкажи съБуждащи истории за активизъм, който се грижи за реките, почвата и въздуха, защитава горите, пази биоразнообразието в градската среда.  

При разработване на творческата си идея имаш свободата:

  • Да покажеш твоята визия за зелените градове от настоящето и бъдещето.
  • Да документираш общите усилия на граждански организации и активистки движения, които се борят за градска екология.
  • Да експериментираш с креативни идеи и решения за съхраняване на природата, приложими в българския контекст.
  • Да оползотвориш материали или да трансформираш ресурси за арт инсталация, която би допринесла за илюстриране на посланието ти във фотографската, художествената или литературната творба.

Авторското произведение може да отразява реални събития или случки от градски райони, срещи с граждански организации, доброволци, активисти за зелената кауза или да бъдат изцяло плод на твоето въображение. 

Защо е важно: Животът в екологично балансирана околна среда е основно човешко право, признато и от българската конституция. Съгласно чл. 55 от Конституцията на Република България „гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи. Те са длъжни да опазват околната среда.“

Сигурни сме, че и ти си сред тези пламенни активисти, за които човешките права са идеал, а не даденост, природата е ценност, а не пейзаж, и имаш готовността да говориш по важните теми на творческия език, който е твоята супер сила. 

Очакваме с нетърпение твоите вдъхновяващи истории!
ГРАФИК НА КОНКУРСА
  • Кандидатстване в седмото издание на конкурса „Граждански Будилник“: 5 март – 5 май 2024 г.
  • Онлайн гласуване във Facebook страницата на конкурса: 20 май – 20 юни 2024 г. 
  • Фестивал за изкуство и права „Граждански Будилник“ в рамките на Реките на София 2024 и награждаване на победителите в конкурса: 31 август 2024 г. 
  • Изложба с избрани творби от конкурса в Парково пространство НДК, Лятна сцена „KINO & BAR CABANA“: 22 август – 5 септември 2024 г. 

 

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА

1) Кандидати за участие в конкурса могат да бъдат: български и чуждестранни автори, на възраст - над 14 години.  

2) Не се изисква кандидатите да имат професионален творчески опит. Приемат се работи на утвърдени автори, като се окуражава участието на творци, които са в началото на творческата си кариера.  

3) Всеки автор може да подаде до 5 творби за участие във всяка от 3-те категории: „Илюстрация“, „Фотография“ и „Литература“.

4) Кандидатстващите фотографии, художествени изображения и  текстове трябва да бъдат авторски произведения, които изследват и отразяват зададената тема: „Активизъм в Действие: Силата да спасим градската природа“ 

5) Изискване е творбите да не са били отличавани или публикувани в рамките на друг конкурс. 

6) В конкурса не се допускат произведения, създадени изцяло посредством AI инструменти за генериране на изображения или съдържание.

7) В категория „Фотография“ се приемат:   

  • професионални фотографии   
  • любителски фотографии  

8) В категория „Илюстрация“ се приемат:  

  • илюстрации  
  • рисунки  
  • плакати  
  • живопис 
  • графични изображения 
  • колажи 
  • типографски работи 
  • комикси 

9) В категория „Литература“ приемаме:  

  • есета до 1,000 думи  
  • текстове с поезия до 1,000 думи  
  • текстове с проза до 1,000 думи  

10) Към кандидатурата задължително се посочват: 

  • Две имена, имейл и телефон за връзка с автора/авторския колектив 
  • Възраст на автора/авторския колектив 
  • Категория на творбата/серията творби 
  • Заглавие на творбата/серията творби, съответно – на всяка отделна творба (когато не са в серия) 
  • Послание на творбата – до 50 думи 
  • Кратка история на творбата/серията творби - кога е създадена и какво е провокирало автора/авторския колектив да я създаде 
  • Съгласие, съотв. несъгласие на автора/авторския колектив за публикуване на творбата/серията творби във Facebook страницата на конкурса за гласуване от публиката. 

11) Срокът за кандидатстване е до: 5 май 2024 г., включително

10) Авторите, чиито творби са отличени в конкурса и класирани за включване в публична изложба, следва да разрешат и изрично да предоставят на Български център за нестопанско право - организатор на конкурса „Граждански Будилник“ 2024 - безвъзмездното право на ползване върху авторските творби за популяризиране на резултатите от конкурса и разпространение на творбите с некомерсиална цел посредством изложбата и банката с изображения за свободно ползване от трети лица. 

Важно: Български център за нестопанско право ще направи предварителен подбор на получените кандидатури за тяхното съответствие с темата и правилата на конкурса. Произведения, които не отговарят на условията на конкурса, уронват доброто име на организатора, подстрекават към насилие или език на омразата, няма да бъдат допуснати до оценка от журито, както и за публично гласуване.

Важно: Български център за нестопанско право не използва, не разпространява и не популяризира по никакъв начин некласирани от журито авторски произведения, получени на етап кандидатстване, чиито автори във формуляра за кандидатстване са отбелязали изричното си несъгласие творбите им да бъдат публикувани на Facebook страницата на конкурса за гласуване от публиката.

КАНДИДАТСТВАНЕ

Стъпка 1: Попълваш този онлайн >> ФОРМУЛЯР ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ  <<

Стъпка 2: Изпращаш АВТОРСКИТЕ СИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ във формат: jpg, png, pdf или word – като прикачени файлове на имейл: budilnik@bcnl.org, лице за контакт: Айлин Юмерова.

Ако файловете са по-големи от 10 MB, насърчаваме те да ги изпратиш чрез платформа за безплатно споделяне (например, wetransfer.com, dox.bg, tranz.it, dropbox.com).

Важно: В случай че не са създадени в дигитална среда, творбите в категория „Илюстрация“ следва предварително да бъдат дигитализирани като снимки или сканирани.

ЖУРИ НА КОНКУРСА

Творбите в трите конкурсни категории ще се оценят от експертно жури от професионалисти и културни деятели в сферите на изобразителното изкуство, фотографията и литературата. Процесът на журиране ще се извърши в колаборация с професионален еколог и зелен експерт от опит./ngobg.info

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави