Търсене на
контакти на фирми
 

През март ЕК представя мерки за повече прозрачност и контрол по веригата за доставка на храни

 През март ЕК представя мерки за повече прозрачност и контрол по веригата за доставка на храни

Европейската комисия призовава земеделските стопани и всички по-малки доставчици по веригата за доставка на храни да споделят мнението си относно опита си с нелоялни търговски практики. Понастоящем е достъпно онлайн проучване на всички езици на ЕС до 15 март 2024 г. През последните седмици фермерите и техните асоциации изразиха загриженост относно разпространението на нелоялни практики във веригата за доставка на храни. Участвайки в проучването, фермерите и по-малките доставчици могат да изразят своите притеснения и да споделят своя опит с нелоялни търговски практики. След като представи варианти за опростяване с цел намаляване на тежестта за земеделските стопани в ЕС, Комисията също така работи върху действия за подобряване на позицията на земеделските производители в хранителната верига и за подобряване на правоприлагането срещу нелоялни търговски практики.

Проучването, управлявано съвместно от Съвместния изследователски център и Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия, е насочено специално към фермери от ЕС и по-малки доставчици, работещи в рамките на веригата за доставки на селскостопански продукти и храни, като обхваща различни етапи на производство и дистрибуция. Респондентите могат да споделят дали напоследък са се сблъсквали с нелоялни търговски практики от икономически по-силни купувачи.

Преди даден продукт да достигне до потребителя, няколко участници на пазара участват във веригата за доставка на храни (производители, преработватели, търговци на дребно и т.н.) и добавят към неговата стойност и влияние върху крайната цена, плащана от потребителя. Злоупотребата с власт при договаряне между различни оператори във веригата за доставки понякога може да доведе до нелоялни търговски практики, които могат да имат вредни последици.

По предложение на Комисията Европейският парламент и Съветът приеха през април 2019 г. Директива относно нелоялните търговски практики (НТП) в отношенията между предприятия във веригата за доставка на селскостопански и хранителни продукти. Директивата забранява няколко твърде често срещани нелоялни търговски практики: забавени плащания за нетрайни и нетрайни хранителни продукти; анулиране на поръчки в последния момент; едностранни промени в договори; принуждаване на доставчика да плаща за похабени продукти и отказ от писмени договори. Той също така дава възможност на земеделските стопани безопасно да говорят по поверителен начин, а на властите да започват секторни разследвания за идентифициране и глобяване на нелоялни търговски практики.

Държавите членки, отговарящи за прилагането на тези правила, трябваше да транспонират директивата в своята национална правна рамка до 1 май 2021 г. и да я приложат шест месеца по-късно. За да направи преглед на разпространението на забранени нелоялни търговски практики и да оцени ефективността на мерките, предприети на национално ниво, Комисията провежда годишни проучвания. Текущо отвореното проучване е третото след първото базово проучване, проведено преди прилагането на директивата. Резултатите ще бъдат използвани при оценката на настоящите правила, които Комисията трябва да изпълни до 1 ноември 2025 г. Проучването от миналата година разкри например, че повече от 60% от анкетираните в проучването дори не са знаели за съществуването на правоприлагащи органи. Това показва, че може да се направи повече, както по отношение на осведомеността относно защитата, налична за земеделските стопани и по-малките доставчици, така и по отношение на правоприлагането при подаване на жалби.

За да укрепи позицията на земеделските производители във веригата за доставка на храни, през март Комисията ще представи на държавите-членки няколко действия, които могат да обхващат въпроси като прозрачност на пазара във веригата на стойността, прилагане на Директивата срещу нелоялни търговски практики и нейното прилагане, разходи за производство или по-хомогенен контрол на съществуващите правила за вносни селскостопански продукти./agrozona.bg

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави