Търсене на
контакти на фирми
 

Горски проверяват камионите за незаконна дървесина пред преработвателните предприятия

Горски проверяват камионите за незаконна дървесина пред преработвателните предприятия

Горски вече проверяват камионите за незаконна дървесина пред преработвателните предприятия на територията на голяма част от страната. Проверките, които правят горските служители, са по две направления – от 2 дни се извършват както комплексни проверки, така и чрез поставянето на временни контролни горски пунктове пред големите ползватели на дървесина.

При тях на входа на голямо преработвателно предприятие са задържани два камиона с технологична дървесина без задължителните проследяващи GPS-и. Заради неподчинение на разпоредбите на горските служители от единия шофьор се е наложила намесата и на полиция. Инцидентът става през нощта на 30-и срещу 31-и май. След проверката се оказва, че самата дървесина е с документация и законен произход. Камионите обаче са извършили над 100 курса без задължителните GPS-и, за което са съставени актове и констативни протоколи, съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите.

При комплексните проверки са инспектирани 45 обекта за добив на дървесина – сечища, 74 обекта за преработка на дървесина и 10 превозни средства. Съставени са 10 акта и са дадени разпореждания за още 11 акта за установяване на административни нарушения. За отстраняване на пропуски са издадени и 30 констативни протокола с конкретни предписания.

Най-честите констатирани нарушения при проверките освен превоз без задължителните GPS-и и проследяващи устройства на камионите, са още неработещи или ненасочени в правилна посока камери за видеонаблюдение, както и че не са вкарани билетите за постъпилата дървесина. В проверките участват над 200 служители от Държавните горски стопанства, Регионалните дирекции по горите и Изпълнителната агенция по горите. На 10-те временни контролни горски пунктове са съставени 6 акта и 13 констативни протокола при проверката на 278 превозни средства. Най-много нарушения са констатирани в Пловдивско.

Проверки са извършени и по Закона за лова и опазването на дивеча. При тях на територията на Ропотамо е установено, че в автомобил „Мерцедес“ има бракониерско месо от сърна. Те са задържани.

За засилване на контрола и опазването на горските територии от нарушения е изготвена и програма за проверки през целия месец юни. Те ще бъдат в цялата страна. Ще се проверяват сечищата на място и дали е извършено маркирането на дървесината. Ще се проследи и състоянието на насажденията и дали има процеси на съхнене./Агрозона

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави