Търсене на
контакти на фирми
 

Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис се очаква да заработи от 30 април

 Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис се очаква да заработи от 30 април

Датата за въвеждане в експлоатация на терминала за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис се очаква да бъде 30 април. Това каза директорът на дирекция "Търговия с природен газ" в "Булгаргаз" Веселин Синабов по време на днешното открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране, на което се обсъжда заявката на "Булгаргаз" за цена за месец март.

Синабов уточни, че първият танкер, който е пристигнал на терминала, е с цел да се направят проби. По думите му "Булгаргаз" има резервиран капацитет на терминала в Александруполис и от месец май общественият доставчик възнамерява да го използва.

Първата пратка втечнен природен газ (LNG), с който ще се тества работата на терминала на Плаващото съоръжение за съхранение и регазификация (FSRU) в Александруполис на 16 февруари 2024 г. Тогава държавната газова корпорация ДЕПА Къмършъл (DEPA Commercial) заяви, цитирана от АНА-МПА и БТА, че участието ѝ като акционер на FSRU е ускорило изпълнението на този значим енергиен проект, а сега тя действа като доставчик, осигурявайки първата доставка на втечнен природен газ.

Изграждането на терминала за втечнен природен газ в Александруполис започна на 3 май 2022 г. Той ще се състои от плаваща инсталация за регазификация с капацитет за съхранение 155 000-170 000 куб. м и максимален капацитет за регазификация от 22,7 млн. куб. м на ден, както и от тръбопроводна система с обща дължина 28 км (24 км подводна и 4 км наземна). Годишният капацитет на терминала ще бъде 5,5 милиарда кубически метра природен газ. Цената на инвестицията в проекта се оценява на 370 млн. евро.

"Булгартрансгаз" има 20% акционерно участие в капитала на компанията, собственик на терминала - "Газтрейд" (Gastrade).

Терминалът в Александруполис е свързан с вече функциониращия газопровод IGB (Междусистемна връзка Гърция - България), който е свързан с Трансадриатическия газопровод и гръцката национална газова система. От октомври 2022 г. IGB ще пренася природен газ от Гърция до България, а оттам ще се транспортира до Унгария, Румъния, Северна Македония, Сърбия и Украйна. Общата дължина на IGB на българска територия е 140 км и е проектирана за 3 млрд. куб. м газ годишно с последващо разширение до 5,5 млрд. куб. метра./dir.bg

 

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави