Търсене на
контакти на фирми
 

Ще преговаряме с Хюндай за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ ''Козлодуй''

Ще преговаряме с Хюндай за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ ''Козлодуй''

До 15 април ще се водят преговори с южнокорейската компания "Хюндай" за изграждането 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", реши Народното събрание. 

Проекторешението първо беше отхвърлено от депутатите, но при прегласуване бе прието със 112 гласа "за", 29 "против" и 82 "въздържал се". Тази седмица то измина труден път през комисиите по енергетика и околна среда, където също бе отхвърлено при внасянето си от председателя на комисията Делян Добрев (ГЕРБ) и Станислав Анастасов (ДПС).

От "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) на свой ред предлагаха освен с "Хюндай" да се водят преговори и с американската компания "Бехтел". От "Възраждане" предложиха освен с "Хюндай" да се преговаря и с две китайски компании, проявили инвестиционен интерес. Искането им бе отхвърлено от депутатите. 

От партията на Костадин Костадинов се заядоха със съпредседателя на "Демокатична България" Христо Иванов и заявиха, че ПП-ДБ заради брат му Антон Иванов, който е съветник на министър на енергетиката, е била предложена американската компания "Бехтел". Румен Радев взе думата и потвърди, че братът на Христо Иванов действително е негов съветник.

Преди 2 дни от посолството на Корея разпространиха позицията на "Хюндай" в която се казва, че компанията има опасения от нелоялна конкуренция заради предложенията. От посолството изтъкват, че ще следят процеса много внимателно. Драгомир Стойнев от БСП заяви, че това е пример как един проект "може да бъде убит" чрез действията на управляващите.

След зеления старт за започване на преговори с южнокорейската компания министърът на енергетиката Румен Радев заяви, че която и компания да бе изберал парламентът за изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", е "нямало да сбърка".

"Всяка от тези кандидатури е качествена, какво вие ще изберете, щом сте решили да правите такъв избор като Народно събрание, мисля, че няма и да се сбърка, каза той. Важно е, по-нататък да се даде възможност процедурата да се прави от експерти", каза той. 

За да бъдат изградени двата нови енергийни блока на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с технология АР 1000, е нужна минимум 30% локализация на възложените строителни и проектантски дейности на етап ЕР+С; представяне на фиксирана цена за целия обем от възложени строителни и монтажни дейности; гарантиране на срок за изграждане на 7 и 8 блок; изискване за предоставяне на финансиране на възложените дейности; поемане на пълна отговорност за качеството на изпълнение на възложените строителни дейности./offnews.bg

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави