Търсене на
контакти на фирми
 

ФАО обяви прогнозата за зърното, нивите с пшеница – по-малко

 ФАО обяви прогнозата за зърното, нивите с пшеница – по-малко

Прогнозата на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН за световното производство на зърнени култури през 2023 г. бе коригирана с увеличение с 13,2 милиона тона (0,5 процента), се посочва в месечния доклад на организацията. Очаква се производството на зърно да достигне рекорд от 2 836 милиона тона. Това представлява увеличение от 1,2 процента (33,3 милиона тона) спрямо нивото от 2022 г. Ревизията е основно резултат от по-добрите от предишните предвидени добиви на царевица в няколко ключови страни производителки, докато по-скромни ревизии нагоре бяха направени на прогнозите за глобалното производство на ечемик и пшеница. Глобалното производство на зърно е фиксирано на рекордно високо ниво от 1 523 милиона тона, след корекция с 12 милиона тона нагоре този месец. По-голямата част от промяната в доклада отразява новите официални данни от Канада, Китай, Турция и САЩ, където комбинация от по-високи добиви и по-големи ожънати площи от очакваното преди това доведе до по-високи оценки за производството на царевица. Световното производство на ечемик също е увеличено, като промените са концентрирани най-вече в Канада и Руската федерация, докато световното производство на пшеница е нараснало с 1,4 милиона тона и сега възлиза на 788,5 милиона тона през 2023 г., макар и все още с 2,2 процента по-ниско на годишна база. Подобрените перспективи за производство този месец се дължат главно на добива на пшеница в Канада и ожънатата площ, надхвърлящи по-ранните оценки, повече от компенсирайки намалението на прогнозата за пшеница в Бразилия поради ефектите от горещите вълни и прекомерните валежи.

Прогнозите за 2024 г.

С поглед към 2024 г. се очаква глобалните посеви на зимна пшеница да се свият умерено заради по-ниските международни цени. В САЩ по-ниските цени доведоха до 6-процентен спад на насажденията от зимна пшеница. Условията на ранно засушаване обаче засягат значително по-малка площ от реколтата от зимна пшеница, отколкото през 2023 г., и може да доведат до по-нисък процент на изоставяне, отколкото през предходната година. В Европейския съюз закъсненията в сеитбите, причинени от проливните дъждове, допринесоха за малко съкращаване на площите със зимна пшеница. Застудяването в региона на Балтийско море през декември причини известни щети от замръзване, докато дефицитът на валежи продължи в Южна Испания и части от Италия. В Украйна въздействието на войната задържа цените на продукцията ниски, а разходите за суровини високи, намалявайки рентабилността и ликвидността, което може да доведе до допълнителен спад в насажденията с пшеница през 2024 г. В Руската федерация, въпреки че се съобщава, че повечето площи със зимна пшеница са в добро състояние, в някои райони може да има щети от измръзване заради динамичното време. В Индия благоприятното време и рентабилните цени стимулират увеличаването на площите с пшеница през 2024 г. По същия начин, почти рекордно високите вътрешни цени в Пакистан доведоха до увеличаване на площите с пшеница и с адекватна наличност на запаси от вода за напояване, пшеницата за 2024 г. перспективите за производство са предимно благоприятни. В Китай площта с пшеница се оценява на над средната за последните пет години, подкрепена от силно вътрешно търсене и увеличение на минималната изкупна цена.

Царевицата страда от сушата

В южното полукълбо по-голямата част от зърнените култури през 2024 г. се очаква да бъдат прибрани от второто тримесечие на годината. В Бразилия прекомерните валежи в южните части и сушата и високите температури на други места са повлияли неблагоприятно върху насажденията и потенциала за добив на царевична реколта от първия сезон. Въпреки това Бразилия все още се очаква да събере реколта от царевица над средната през 2024 г., макар и по-ниска от рекорда за всички времена от 2023 г. В Аржентина, след засегнатата от сушата реколта през 2023 г., производството на царевица се очаква да се възстанови през 2024 г., подкрепено чрез насаждения над средното ниво и като цяло благоприятни климатични условия. В Южна Африка, ранните оценки сочат леко увеличаване на площите с царевица през 2024 г., отчасти за сметка на соята, тъй като фермерите редуват културите. Въпреки че валежните условия в началото на сезона са били предимно благоприятни, остава известна несигурност по отношение на потенциала за добив, което отразява прогнозите за по-ниски валежи и по-високи температури през следващите месеци./agrozona.bg

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави