Търсене на
контакти на фирми
 

Чуждите инвестиции до март - на минус

Чуждите инвестиции до март - на минус

През първото тримесечие на годината преките чуждестранни инвестиции в България са отрицателни и възлизат на 106 млн. евро. В сравнение с периода януари - март 2016 общата сума е с 323.2 млн. евро по-малко. Това сочат данните на БНБ за периода.

Обикновено централната банка не дава конкретика по обобщените числа, но в случая е изрично отбелязано, че значителната сума се дължи основно на "предоставен от местно лице заем към прекия инвеститор в чужбина", съобщава "Капитал daily" в днешния си брой.

Според изданието вероятно става дума за сделка в рамките на някоя от най-големите индустриални групи, опериращи в страната. От разбивката по държави се вижда, че най-големите отрицателни нетни потоци са насочени към Германия, Австрия и Белгия. Това до голяма степен съвпада с профила на "Аурубис България", което през австрийско дружество е собственост на германската добивна компания Aurubis със солидно присъствие и в Белгия, към където е насочена голяма част от експорта.

В същото време дяловият капитал и реинвестираната печалба са положителни за периода. Вложенията в дялов капитал нарастват с 16.6 млн. евро до малко над 9 млн. евро през третото тримесечие на годишна база.

Най-голям вложител в българската икономика е Норвегия със 17.8 млн. евро нетни постъпления, следвана от Малта (с 15 млн. евро) и Холандия (с 12.3 млн. евро). Заедно трите страни представляват малко над 42% от общите нетни постъпления към България.

Положителен ефект върху стойността на преките инвестиции има и сумата на реинвестираната печалба, която достига 18.1 млн. евро през първите три месеца от годината.

Търговското салдо за първото тримесечие на годината е отрицателно в размер на 653.6 млн. евро и се формира от по-високия внос на стоки (6.7 млрд. евро) спрямо износа (6 млрд. евро). За сравнение - през същия период на миналата година стойността отново бе в червена територия в размер на 355.5 млн. евро. За сметка на това обаче нетните постъпления от услуги и доход успяват да изведат сумарно текущата сметка на плюс от 59.9 млн. евро.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави