Търсене на
контакти на фирми
 

Финансират с над 440 милиона сектор "зелено земеделие"

Финансират с над 440 милиона сектор

Финансово инжекция от 443 909 046 млн. лева изплати Фонд "Земеделие" по Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - зелени директни плащания. Подпомагане за зелени дейности получиха близо 55 хил. земеделски стопани, допълват от институцията.

Фермерите, които имат право на плащане по схемата, трябва да спазват в рамките на всички свои хектари, отговарящи на условията за подпомагане, селскостопански практики, благоприятни за климата и околната среда. Площите, заети с трайни насаждения, нямат приложими зелени изисквания. Тези кандидати получават субсидиите си за зелени дейности на база допустимите си площи. Те се определят след извършване на административни и проверки на място.

Според регламента на ЕС за такива плащания, те се редуцират с коефициент 1.353905%. С този процент се намаляват всички плащания, надвишаващи 2 хил. евро, които се отпускат на земеделските стопани. Удържаната сума е предназначена за създаден резерв за кризи в селскостопанския сектор.

Механизмът на финансовата дисциплина или т.нар. намаление на директните плащания, които се отпускат на един земеделски производител, е въведен с цел годишният бюджет да е в съответствие с многогодишната финансова рамка.

Изчисленията на изплатената финансова помощ са извършени по индикативната ставка, която е 124 лв./ха. След издаването на заповед за конкретен размер на индивидуалното подпомагане по схемата, ще бъде направено преизчисление и земеделските стопани ще получат доплащане.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави