Търсене на
контакти на фирми
 

КЗК разреши сделката за ОББ

КЗК разреши сделката за ОББ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши „Кей Би Си Банк НВ“ да придобие „Обединена българска банка“ АД (ОББ) и „Интерлийз“ ЕАД от Националната банка на Гърция (NBG).

Белгийската КВС Груп (КВС) и Националната банка на Гърция (NBG), гръцката компания-майка на Обединена българска банка (ОББ), постигнаха споразумение през януари, с което КВС придобива собствеността на ОББ и дружеството „Интерлийз“.

Според КЗК нито един от участниците в концентрацията не надхвърля пазарен дял от 15% в анализираните пазарни сегменти, което няма да доведе до създаване или засилване на господстващо положение от новата банкова група и да възпрепятства конкуренцията.

ОББ е четвъртата по големина банка в България по отношение на активи с 8% пазарен дял в края на септември 2016 г. (11% пазарен дял при клиенти – физически лица и 8% пазарен дял при корпоративни клиенти). В нея делът на КВС ще е 99,9%.

Стойността на сделката е 610 милиона евро. КВС ще използва собствени ресурси/ налични средства за плащане в брой на цената за придобиване. Страните-участнички в сделката очакват тя да бъде приключена най-късно през второто тримесечие на 2017 г.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави