Търсене на
контакти на фирми
 

Продава ли се ЧЕЗ? Българи били мераклии да го купят

Продава ли се ЧЕЗ? Българи били мераклии да го купят

Български инвеститори са основните кандидати за придобиване на активи на CEZ Group у нас. Това коментира един от членовете на Борда на компанията - Павел Чирани, съобщи „Инвестор”.

„Докато не бъде съставено новото правителство, преговорите с потенциалните купувачи няма да започнат. Все още няма и планове за продажбата на активите на чешката компания у нас”, посочва още Чирани.

В началото на годината CEZ Group тества пазара за своите активи в България, които включват пренос и доставка на електроенергия до около 2 млн. потребители в Западна България, припомня агенцията. Компанията е собственик и на затворената ТЕЦ-Варна, която не успя да покрие навреме европейските екологични изисквания и затвори врати.

Активите на ЧЕЗ предизвикаха интереса на политическите партии. В предизборната кампания лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че ако спечели изборите и сформира правителство, ще опита да изкупи обратно инвестицията на CEZ у нас.

Бъдещето на ЧЕЗ България засега не е обсъждано от новосформираната управляваща коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти и нищо, свързано с компанията, не присъства в списъка с приоритети.

CEZ Group е собственик на 67% от капитала на електроснабдителното дружество „ЧЕЗ Електро България“ и на електроразпределителното „ЧЕЗ Разпределение“, които оперират на територията на Западна България. Компанията притежава още търговец на електроенергия („ЧЕЗ Трейд“), вятърни паркове и ТЕЦ – Варна. Дейността на всички тези дружества се управлява и координира от „ЧЕЗ България“, която 100% собственост на чешката компания.

CEZ Group навлезе в България през 2004, като участва в приватизацията в енергийния сектор. Компанията плати 281,5 млн. евро за покупката на трите електроразпределителни дружества в Западна България.

Излизането на чешкия инвеститор няма да бъде първата голяма сделка на този пазар. През 2011 германската E.On се отказа от активите си в Североизточна България и управлението им беше поето от друга компания – Енерго Про, за сумата от 133 млн. евро.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави