Европейският парламент ще гласува доклад, призоваващ за създаване на единна схема за сертифициране на палмовото масло, продавано на пазарите в ЕС, както и за прекратяване на използването на палмово масло в биогоривата до 2020 г.
Палмовото масло може да бъде открито в продукти като маргарин, течен шоколад, чипс, но също и в козметични и почистващи препарати, както и в биогоривата. То се свързва с унищожаването на около 1 млн. хектара тропически гори, на чието място сега се произвежда палмово масло за Европа. Около 46% от производството за ЕС се използва за биогорива. Сред големите производители са Индонезия и Малайзия, но и други страни от Азия, Африка, Северна и Южна Америка.
Авторката на доклада на ЕП Катержина Конечна (ЕОЛ/СЗЛ, Чехия) посочва, че Европейският съюз е сред най-големите потребители на палмово масло. В същото време „ЕС се опитва да се превърне в най-големия фактор за ограничаване на консумацията“, заявява тя.
Неблагоприятни ефекти
Разрастването на палмовите плантации изисква изсичането на тропически гори, което повишава рисковете от ерозия на почвата, пресъхване на реки, горски пожари, замърсяване на водите. Освен това се разрушават ценни екосистеми и се поставя на карта оцеляването на много животински видове като носорозите и тигрите на о-в Суматра и орангатуните в Бруней.
Резолюцията на ЕП
Резолюцията, която ще бъде гласувана в пленарна зала днес приканва Европейската комисия да засили мерките срещу обезлесяването, причинено от производството на палмово масло и да спре употребата на маслото като компонент на биодизела. Депутатите искат също така сертифициране на продуктите, за да се удостовери, че производството не е причинило социални конфликти.
„Вярвам, че Европейският парламент трябва да прояви амбиция. В биогоривата не трябва да има палмово масло“, заяви Катержина Конечна цитирана от пресцентъра на Европейския парламент.