Търсене на
контакти на фирми
 

В Белене пристигна първата пратка ядрено оборудване

В Белене пристигна първата пратка ядрено оборудване

Първата пратка от ядреното оборудване, предназначено за изграждането на спряната АЕЦ "Белене", вече е пристигнало на дунавското пристанище, чака се освобождаване на товара от митниците и ще започне разтоварване и консервиране на изпратените съоръжения, докато редовно правителство реши какво да прави с него. Това съобщи служебният министър на енергетиката Николай Павлов пред бТВ в сряда.

Така след около три месеца плаване по море и Дунав вече в България е част от оборудването, за което "Националната електрическа компания" (НЕК) беше принудена да плати близо 1.2 млрд. лв. на руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) след арбитражно решение.

В началото на февруари започна товаренето на пристанището в Санкт Петербург на един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора. Пратката заобиколи европейския континент, за да влезе в Черно море и по Дунав да стигне до площадката, където трябваше да се строи ядрената централа, замразена през март 2012 г.

До края на август се очаква да пристигне и втората пратка и цялото оборудване да е на разположение на НЕК, каза още министърът. Според информация от АСЕ товарът ще включва още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави