Търсене на
контакти на фирми
 

Със супер бърз и развит интернет България е много зле с е-услугите

Със супер бърз и развит интернет България е много зле с е-услугите

България е сред европейските страни с най-развита оптична мрежа, с най-бърз и достъпен интернет и въпреки това електронното правителство и предоставяните от държавните и общински администрации е-услуги са много слабо развити, което е жалко. Това коментира главният изпълнителен директор на "Виваком" Атанас Добрев пред журналисти в сряда при представянето на годишните финансови резултати на телекома.

Той посочи още, че е безсмислено държавата да харчи бюджетни и европейски средства за изграждане на паралелната на частната оптична мрежа за предоставяне на интернет услуги в отдалечените селски райони при положение, че може да се използва вече създадената. Добрев акцентира и върху проблема със сивия сектор на пазара на фиксираните телевизия и интернет, който по оценки на одиторската компания "Ърнст енд Янг" достига 25 процента през 2015 г. и носи загуби от 150  млн. лв. годишно на телекомуникационния бизнес.

Шефът на "Виваком" препоръча още на правителствата и общините да работят по-усилено за интелигентното управление на градовете и наличните инфраструктури ресурси, използвайки мобилната свързаност и т.нар. Интернет на нещата. Той отчете провал на цифровизацията на телевизията у нас и посочи, че в момента ефективно цифрова телевизия разпространява само притежаваното от компанията дружество НУРТС. Не е ясно какво се случва с пет предоставени лицензи за мултиплекси за цифрово телевизионно и радиоизлъчване, а част от телевизиите са се отказали да предават в HD-качество.

Относно предстоящото отпадане на таксите за роуминг в Евросъюза Добрев посочи, че това ще донесе загуба от 9 млн. лв. за "Виваком" и общо около 30 млн. лв. за българския телекомуникационен пазар.

Макар компанията да отчита консолидирана загуба от 19.6 млн. лв. за 2016 г. заради фалита на КТБ, обратно изкупуване на акции и предоставени 30 млн. евро на акционери, приходите й са нараснали с 3 на сто до 875.266 млн. лв. и така за четвърта година е лидер по постъпления от клиенти сред телеком операторите, отчете още Добрев.

Публични пари на вятъра

Оптичната мрежа в България има 44 процента покритие при средно в Европа от 22-24 на сто, а скоростта на интернета у нас е доста по-висока от тази в Европейския съюз, каза Добрев. "Жалко е, че при това добро развитие на електронната инфраструктура имаме толкова слабо развитие на електронните услуги", коментира той и посочи, че държавата излишно дублира изграждането на паралелна оптична мрежа с бюджетни и евросредства, а не използва частната.

Той даде за пример покритието на 4G-мрежата на "Виваком", което е 86.75 на сто на територията на страната и за чието развитие компанията е инвестирала значителна част от вложените през 2016 г. и ще продължи да влага през настоящата година 180-190 млн. лв.

При положение, че частните телекоми имаме пълно мобилно покритие на страната да се харчат пари за нова оптична мрежа до населени места с 20-30 жители е безсмислено, тъй като срещу 10-20 лв. месечна такса хората там могат да получат достатъчно качествен интернет, за да си подадат данъчната декларация или да направят различни плащания и справки, смята Добрев. Според него, вместо в изграждането на излишна инфраструктура, държавата трябва да се насочи към развитието на публичните електронни услуги и достъпа до тях. Той даде за пример как почти не се оползотворяват безплатно предоставяни на българските училища услуги като пространство в облака, безплатни електронни пощи и трансфер на данни./Mediapool

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави