Търсене на
контакти на фирми
 

Лихвите по кредитите ще тръгнат нагоре до 1-2 години

Лихвите по кредитите ще тръгнат нагоре до 1-2 години

Тенденцията на рекордно ниски лихви по кредити и депозити най-вероятно ще се преобърне до 1-2 години и ще започне плавен процес на покачване.

Това става ясно от анализ на икономиката и банковия сектор на България за 2016 г., изготвен от Асоциацията на банките в България (АББ). От организацията обещаха, че ще правят подобни анализи на тримесечие, които ще са алтернативни на тези на Българската народна банка (БНБ).

Не е изключено още в края на годината или в началото на 2018 г. да започне обръщането на тренда при лихвите по кредитите, заяви председателят на АББ и главен изпълнителен директор на СИБанк Петър Андронов.

В момента лихвените проценти са на най-ниските си нива от десетилетия. Според анализа на АББ, който е на базата на данните на централната банка, средната лихва по новите бизнес заеми в левове през 2016 г. е паднала до 4.4%, а на ипотечните кредити в родна валута – до 4.9%. По данни на БНБ през януари 2017 г. новите договори по бизнес заемите в левове са се подписвали при ниво на лихвата средно 3.87%, а ипотеките – при 4.37%.

"В новите договори по кредитите за фирми у нас вече се постигат нива от 3% при средно 1.8% - 2% за еврозоната, а по жилищните заеми – 3.5% при 2.2% за еврозоната“, заяви Андронов.

По данни на БНБ само за последната година – януари 2017 г. спрямо януари 2016 г., годишният процент на разходите (ГПР), който включва не само лихвите, но и таксите и комисионите, по ипотеките в левове е паднал от 5.85% на 4.85%, тоест с 1 процентен пункт. При потребителските заеми намалението в родна валута е от 11.78% на 10.47%.

Данните на БНБ сочат, че от края на 1990-те години насам жилищните заеми никога не са били толкова евтини, колкото сега. В началото на новото хилядолетие те бяха на нива от 11-18% в зависимост от валутата.

Преди 10 години пък, в разгара на икономическия бум, когато имаше нечувани ръстове на ипотечното кредитиране от по 50% на година, ГПР по тези заеми беше на ниво 9.2%, сочат данните на БНБ. Това означава, че за десетилетие лихвите са спаднали наполовина./Mediapool

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави