Търсене на
контакти на фирми
 

Законодателството ни е много удобно за прилагане на двоен стандарт при храните

Законодателството ни е много удобно за прилагане на двоен стандарт при храните

Нарушаването и липсата на ефикасен контрол върху храните позволява съществуването на двоен стандарт у нас. Това заяви пред „Агрозона“ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, по повод нашумелия наскоро проблем с различното качество на храните в Западна и Източна Европа. „ В момента ние ядем евтини храни за скъпи пари и това се дължи на липсата на санкции и адекватно законодателство – просто производителите решават да спестят част от съставките, знаейки, че от това няма да има последствия.  Двойните стандарти са невъзможни там където се прилага цялата тежест на Европейското законодателство.  Непълното му прилагане в България обаче прави нашия пазар много удобен за подобни дейност“.

 Трябва да отбележим, че освен чувството за безнаказаност, основна причина за подобно нарушение са и българските лаборатории. Голяма част от тях не разполагат с реактиви, които да докажат двойния стандарт на храните, а за да го докажеш ти трябва цялата гама от тях.

 „Ние проведохме по време на АГРА 2017 дискусионен клуб, посветен на измамата с храните, знаейки, че в Европа вече съществува много ясно този проблем. Време е всички да станем отговорни за здравето на потребителя, защото в момента отговорните губят пари, а безотговорните печелят“, категорична бе Кукушева.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави