Търсене на
контакти на фирми
 

Трибагреници се развяха над пистата в Пампорово и от 100-метрова скала над Гара Бов

Трибагреници се развяха над пистата в Пампорово и от 100-метрова скала над Гара Бов

Над 200 скиори с народни носии и българския трикольор участваха в масово спускане от връх Снежанка по повод 3 март. Празничното скиорско шествие премина по Туристическата писта в Пампорово, завършвайки с хоро под звуците на родопски гайди на плаца "Студенец". Първото голямо спускане с носии и знамена е изключително емоционално и вълнуващо отбелязване на Националния празник в Пампорово, коментира Антония Каменичка, организатор на събитието, цитирана от БТА. Участниците в скиорското честване на 3 март представиха автентични носии от различни фолклорни области на страната. Сред дефилиращите по пистата бяха момичета, облечени в невестинските костюми на своите баби. В спускането със ски от връх Снежанка се включиха скиори от няколко поколения от 3 до 80-годишна възраст.
Масово ски спускане за 3 март ще се организира и през 2018 г. За 140-годишнината от Освобождението организаторите възнамеряват да направят рекордно скиорско шествие, с което да се кандидатства за книгата на Гинес.
Празничното ски спускане бе организирано със съдействието на "Пампорово" АД, което осигури безплатен лифт за участниците в инициативата.

От върха на 100-метрова скала над Гара Бов за четвърти пореден път на 3 март се развя огромен български трикольор. Стотици хора от цялата страна дойдоха да съпреживеят паметното събитие, ознаменувано с топовни гърмежи, песни и хора.

Повече от половин час трима алпинисти спускаха по отвесната скала 70-метровия флаг. За разлика от предишните години, сега нямаше бурен вятър, а организаторите приложиха нов метод –"по-бавно, за да се запази, да не се скъса и да го имаме в повече дни", както обясни инициаторът Боян Новков пред БНТ.

По традиция платът за знамето е дарение, а ушиването му е дело на доброволци.

Специални гости бяха 40 войводи в национални носии и двойничка на Райна Княгиня.

Досега след свалянето на големия флаг, той се разделяше на стотици малки знамена, които украсяват къщите в Бов.

"Колеги войводи са ми казвали: защо не направим знаме и на Жеравна. Затова аз държах това знаме да се съхрани, да се използва едновременно и за там", каза Евгени Сакалов, дарител.

Тази година знамето от Бов ще се превърне в пътуващ символ на Освобождението и ще обиколи и други паметни места в страната.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави