Търсене на
контакти на фирми
 

Гръцки и румънски региони по-назад от българските по конкурентоспособност

Гръцки и румънски региони по-назад от българските по конкурентоспособност

Гръцки и румънски региони се представят по-лошо от българските по конкурентоспособност. Това показва публикуваното трето издание на индекса за регионална конкурентоспособност за 263 региона на ЕС.

Сред десетте най-слабо представящи се региони са пет гръцки, три румънски и по един български и френски. Сред тях е най-бедният регион у нас Северозападният, който обаче не е последен в класацията. След него са два в Гърция – Централна и Източна Македония/Тракия, и един румънски, а в дъното на класацията е френска Гвиана, показва проучването.

На върха на класацията по конкурентоспособност са два региона в Лондон и холандският Утрехт, следвани от шведската столица Стокхолм.

Под регионална конкурентоспособност ЕК разглежда способността на даден регион да предложи привлекателна и устойчива среда за предприятията и местните жители.

Показателно е, че сред десетте най-конкурентоспособни региони попадат четири британски.

Индексът на конкурентоспособността включва 11 показателя, разделени в три групи, които оценяват силните и слабите страни на даден регион. Разглеждат се институции, макроикономическа стабилност, инфраструктура, здравеопазване и основно образование, които са ключовите двигатели за всяка икономика. В останалите две групи на индекса се измерва ефективността на региона и иновациите в него.

България е сред страните, при които се наблюдава голяма разлика между икономическото развитие на столицата и останалите региони. В тази група страни попадат още Гърция, Румъния, Словакия и Франция./Mediapool

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави