Търсене на
контакти на фирми
 

Строежът на газовата връзка с Гърция започва в началото на 2018 г.

Строежът на газовата връзка с Гърция започва в началото на 2018 г.

Интензивно се подготвят документите за обявяване на търга за изграждането на междусистемния газопровод между България и Гърция, така че в началото на 2018 г. строителството на връзката да започне. Това заяви служебният енергиен министър Николай Павлов по време на среща в Баку с енергийния министър на Азербайджан Натиг Алиев, цитиран от пресцентъра на ведомството му в сряда.

Той е на двудневно посещение в Азербайджан за участие в Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, която ще се състои на 23 февруари 2017 г. Българската делегация включва и изпълнителните директори на "Булгарския енергиен холдинг" и дъщерните му "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз".

Реализацията на интерконектора с Гърция е ключова за изпълнението на подписания преди години договор от "Булгаргаз" за доставка на 1 млрд. куб. м азерски газ от каспийското находище "Шах Дениз II" от 2019 г.

Павлов е уверил Алиев, че този проект е много важен за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България, а азерският енергиен министър на свой ред е потвърдил, че България ще получи договорените количества каспийски газ.

Най-вероятно обявяването на търга за изпълнител на газовата връзка ще бъде обявен след приключването и на допълнителния пазарен тест за запълване на остатъчния капацитета на газопровода от Комотини до Стара Загора. След като през декември 2016 г. проектната компания, реализираща интерконектора – "Ай Си Джи Би", получи пет оферти за близо 60 процента от мощността на тръбата, до април се очаква да стане ясно дали ще се намерят доставчици за останалите обеми до капацитета от 3 млрд. куб. м годишно. На практика една трета от обема е резервиран от "Булгаргаз" именно с азерския газ. Запълняемостта на тръбата е важна за финансовите условия, при които акционерите в проектната компания ще получат заеми за реализацията на строежа.

Проектът получи още през 2009 г. 45 млн. евро безвъзмездно финансиране по "Европейска енергийна програма за възстановяване”. Отделно в бюджета на България е предвидена държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, която осигурява кредит при изгодни условия от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. В момента се работи активно за осигуряване на допълнително грантово финансиране за връзката от структурните и инвестиционните фондове на ЕС, посочиха от енергийното ведомство в сряда./Mediapool

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави