Търсене на
контакти на фирми
 

Каним южнокорейски технологичен гигант да инвестира у нас

Каним южнокорейски технологичен гигант да инвестира у нас

Нови възможни сфери на сътрудничество и реализацията на съвместни проекти у нас обсъди министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов с вицепрезидента на корейски технологичен гигант.

Компанията е световен лидер в иновациите и производител на индустриални електронни компоненти и батерии. Тя е сред световните производители на микроелектроника, батерии, автомобилни приложения, системи за съхранение на енергия и др.

На срещата присъстваха още заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов и изпълнителният директор на Аутомотив Клъстер България Любомир Станиславов.

Министър Богданов посочи, че все повече инвеститори проявяват интерес да открият развойни центрове у нас. По думите му само в аутомотив сектора в България вече има над 35 R&D центрове на водещи международни компании, сред които и азиатски.

„Разработката на софтуер в автомобилната индустрия е важна за държавата, а страната ни има всички предпоставки да се превърне в регионален център за развойна дейност на компании от сектора“, изтъкна той. България разполага с талантливи инженери и достатъчна експертиза, подчерта министърът и допълни, че аутомотив секторът е приоритетен.

По време на срещата в централата на корпорацията в Южна Корея бе поставен акцент върху това, че страната ни може да осигури верига на доставки за новата фабрика на компанията, подготовка и обучение на местни експерти, изграждане на инфраструктура и финансови насърчителни мерки. „България е на правилното място, където да бъдат разработени иновации в индустрията, но и да се гарантира ефективно производство на компоненти и модули”, изтъкна Богданов.

Икономическият министър бе категоричен, че сега е правилният момент за инвестиция в страната ни, за да могат компаниите да бъдат близо до западните си клиенти, докато същевременно имат достъп до ключови ресурси и експертиза.

По думите му включването на България в Европейския алианс за батерии през настоящата година е ключово за развитието на инвестиции във високотехнологични зелени производства.

„Това е среда, в която можем да работим над нови проекти заедно с нашите партньори. България може да допринесе с капацитетите, които ние вече сме изградили“, допълни той. По негови думи вече има активен диалог за използване и на български капацитет за рециклиране на батерии и суровини. „Рециклиране на батерии у нас също може да играе ключова роля за бъдещото развитие на индустрията“, посочи той.

Министърът Богданов заяви още, че има възможности за инвестиции в региони у нас, които са най-силно засегнати от енергийния преход, които предлагат добра инфраструктура, и имат нужда от нови инвестиции и нови работни места.

По време на официалната си визита в Южна Корея министърът на икономиката се срещна и с представители на водеща университетска болница. По време на срещата бе обсъдена възможността за обмен на лекари и студенти от двете държави, както и възможностите за инвестиции в сектора у нас./offnews.bg

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави