Търсене на
контакти на фирми
 

Vivacom и Eutelsat Group стартират в България четвъртата в Европа наземна станция

 Vivacom и Eutelsat Group стартират в България четвъртата в Европа наземна станция

Vivacom, част от United Group - водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, и Eutelsat Group - един от водещите световни доставчици на спътников интернет, обявиха търговския старт на наземна станция в България. Съоръжението, което е четвъртото по рода си в Европа и едно от 35-е вече функциониращи в света, ще даде възможност за разширени комуникационни услуги чрез сателити на ниска орбита. Преди година Vivacom обяви, че стартира изграждането на станцията на сателитния оператор OneWeb, който от септември тази година се сля с френския Eutelsat и вече оперират под името Eutelsat Group.

"Щастливи сме, че само за 1 година успяхме да стартираме този така важен проект, който ще донесе дългосрочни ползи за бизнеса и обществото у нас. Оставаме верни на стратегията си да продължим да инвестираме, да въвеждаме иновации и да предлагаме висококачествени продукти и услуги, базирани на най-съвременните технологии, които заслужено затвърждават мястото на Vivacom на международната карта в този сектор. Вярваме, че с правилната стратегическа визия, целенасочени инвестиции и висока експертиза на нашия екип, можем да задаваме стандарти в глобален мащаб и да привличаме все повече международни технологични компании, готови да инвестират в България, и проекти като този го доказват", коментира Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

Наземната станция се състои от 18 антени и мини център за данни, който свързва сателитите на ниска орбита с оптичната мрежа и центровете за данни в България и Европа. Изграждането започна в края на 2022 година и въпреки неблагоприятните метеорологични условия бе завършено през май 2023 г., след което бе последвано от успешна процедура за тестване и пускане в експлоатация.

Проектът се реализира в обект на Vivacom на територията на община Стара Загора, като ще осигури допълнителни работни места в региона в следващите над 10 години. Освен това ще постави Стара Загора на световната карта на космическите технологии и комуникации. Заради всички тези икономически ползи проектът получи сертификат клас В.

"42 години след като Стара Загора влезе в заглавията на вестниците с приноса си към първия български изкуствен спътник "Интеркосмос България 1300", този проект връща града ни на картата на световната космическа индустрия. С отворени обятия приветстваме инвестицията в този забележителен проект за спътникови комуникации, знаейки, че той не само ще стимулира развитието на нашия град, но и ще допринесе за цифровото приобщаване в цяла Евразия", заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

"Благодарни сме на Vivacom за тяхното сътрудничество и помощта при изграждането на допълнителна наземна станция за нашата мрежа от сателити на ниска орбита. Напредваме стабилно към предоставяне на глобални услуги за свързаност и тази нова станция представлява още една значителна крачка към постигането на основната ни цел. Vivacom ни дава не само богата експертиза в областта на телекомуникациите, но и безценни местни познания, което го прави важен партньор", заяви Масимилиано Ладоваз, Главен оперативен директор в Eutelsat Group./dir.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави