Търсене на
контакти на фирми
 

Българското розово масло няма да се третира като опасен химически продукт

 Българското розово масло няма да се третира като опасен химически продукт

За българското розово масло ще бъде направено изключение и то няма да попада в обхвата на европейския Регламент за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP). Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков след постигнатото споразумение между Европейския парламент и Съвета относно новите правила на ЕС, които предвиждаха занапред етеричните масла да бъдат определяни и обозначавани като опасни за здравето.

"Това е поредна, но изключително важна крачка към окончателния успех за българското розово масло и за държавата ни като цяло, след като целият сектор на розопроизводство, преработка и търговия беше застрашен от намеренията на Европейската комисия да наложи знак за вреда и опасност върху нашия чист продукт и поминък с вековни традиции", заяви Новаков по повод края на преговорите, цитиран в съобщение на ГЕРБ.

Постигнатото споразумение е резултат от пробива на българските евродепутати по време на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург през октомври. Тогава българската делегация от едва 17 евродепутати успя да привлече подкрепата на над 300 свои колеги в защита на българското розово масло.

Преговарящите в тристранните срещи между Европарламента, Комисията и Съвета се договориха, че за всяко вещество, които съдържа повече от една съставка, е необходима допълнителна оценка за определяне на неговия клас на опасност. За целта ще се анализират както съставките му по отделно, така и самото вещество в цялост. Веществата, извлечени от растения или части на растения (в това число и етеричните масла, включително маслото от роза и от лавандула), са освободени от този анализ. Предстои на Европейската комисията да бъде възложено да представи научен доклад за класификацията на етеричните масла от растителен произход, на база на който, ако е необходимо, да бъде инициирана законодателна процедура в срок до пет години след влизането в сила на новите правила.

 

Основният докладчик по Регламента CLP Мария Спираки (ЕНП, Гърция) коментира, че с постигнатото временно споразумение и предоставената възможност за изключение от правилата "ние подкрепяме селското стопанство и МСП и гарантираме устойчивостта и конкурентоспособността на сектора на етеричните масла, като в същото време предоставяме адекватен период на индустрията да се адаптира към новите изисквания."

Европейската комисия публикува предложението за изменения на регламента CLP в края на 2022 г. Няколко месеца по-късно кметът на Казанлък Галина Стоянова алармира, че ЕС застрашава бъдещето на българското розово масло и призова държавата да се застъпи за розопроизводителите.

Желанието на Европейската комисия да промени начина на етикетиране на етеричните масла предизвика силни притеснения у българските производители, преработватели и търговци на масло от роза и лавандула поради потенциалното изискване продукцията им да бъде определена като опасна за здравето и това да повлияе негативно на производството и на пазара на етерични масла.

В началото на март 2023 по покана на Андрей Новаков в Европарламента в Брюксел пристигнаха кметът на Казанлък Галина Стоянова, бившият земеделски министър Десислава Танева и бившият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Васил Грудев. Те проведоха среща с докладчика по Регламента Мария Спираки и с тогавашния български еврокомисар Мария Габриел.

През месец май всички български евродепутати се обединиха в обща позиция за защита на българското розово масло и внесоха искане в Регламента CLP да бъдат изтрити всички текстове, които разглеждат етеричните масла като химична смес. Искането за изменение беше подкрепено от депутати от пет европейски държави: Франция, Испания, Италия, Румъния и Хърватия.

По същото време в България пристигна основният докладчик Мария Спираки, която с Андрей Новаков проведе редица работни срещи а рамките на годишната среща на Международната парфюмерийна асоциация (IFRA) и Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика.

През септември по инициатива на Андрей Новаков в Европейския парламент в Брюксел беше инсталирана реплика на традиционна българска инсталация за дестилиране на розово масло. Инициативата имаше за цел да подчертае безвредния процес на производство на масло от българска маслодайна роза, неговия чист произход и благотворно влияние. Инициативата привлече вниманието на стотици евродепутати и представители на европейската администрация./dir.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави