Търсене на
контакти на фирми
 

Национална телефонна линия помага на хора, жертви на трафик

Национална телефонна линия помага на хора, жертви на трафик
Национална телефонна линия за борба с трафика на хора приема денонощно сигнали от хора, които са в опасност. България е сред петте страни в Европа по извеждане на хора с цел да бъдат експлоатирани трудово или сексуално, казват от фондация „Кампания А21". Според доклада на Националната телефонна линия за миналата година, водещ метод за набиране, използван от трафикантите, е чрез фалшиви възможности за работа. Такива са 43,2% от случаите. Друга схема е набелязване и манипулиране на жертвата чрез фалшива романтична връзка. От този тип са 28,4% от случаите, достигнали до горещата телефонна линия 0800 20 100.
Често си мислим, че трафикът на хора е тема, далечна от нас и няма как да ни засегне, но опитът показва, че всеки е уязвим, обясни пред Пламен Коцев изпълнителният директор на фондация „Кампания А21" Моника Николова. 
„Трафикът на хора е много мащабен, но ако говорим за България, България е страна произход, с други думи - износ на хора с цел трафик. Последните години България се задържа сред петте страни в Европа по износ на хора с цел да бъдат експлоатирани. Най-често формите са трудова или сексуална експлоатация."
Целта на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора е събирането на възможно повече информация за случаите, свързани с това престъпление, каза ръководителят на телефонната линия Диана Китова. 
„Щом някой има някаква слабост, някаква пукнатина, трафикантите лесно успяват да усетят това и да използват точно нашите слабости. Много момичета и млади жени, дори не толкова млади, в търсенето на любов попадат в трафик на хора. Много хора, търсейки препитание, търсейки по-добър живот или възможност да осигурят децата си, попадат в трудова експлоатация. За съжаление, нашите слабости ни правят уязвими."
За хората, попаднали в мрежата на трафикантите, често Националната телефонна линия е последен шанс да потърсят помощ.
„Това, на което много залагаме е да се изгради връзка на доверие с обаждащия се, дали това е жертвата, или близки на жертвата, или дори някой професионалист, който работи на първа линия с жертви на трафик. Друго характерно за нашата работа е, че имаме центриран към жертвата подход. Много добре разбираме какви проблеми, какви специфики може да има човек, преживял трафик на хора."
Друга услуга, която линията предлага, е проверка на обяви за работа, за да се разбере дали не са подвеждащи.
„Горещата линия предлага една много полезна услуга, свързана по-скоро с превенция, точно, когато някой иска да започне работа, дали в България, или в  чужбина.  Може да се обади на линията и ние за него да проверим безплатно доколко има риск той да бъде измамен. Говорим с човека, той ни дава информацията, която знае за фирмата, за човека, с който е контактувал, къде е намерил обявата, какви са условията, има ли адрес, телефон и прочие. С цялата тази информация ние правим проучване дали фирмата е регистрирана в официалните регистри, какви са отзивите, дали телефонният номер е на този човек и в какви други е използван този телефонен номер, дали на дадената локация действително се намира офис, или фабрика, или ферма. Проверяваме всичко възможно и в рамките на 72 часа връщаме отговор на хората, които са ни потърсили със становище доколко е безопасно за тях да приемат тази работа. "
Линията е безплатна за всички български телефонни абонати и работи денонощно. На нея може да се обаждат и хора от чужбина./ngobg.info 
 
 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави