Търсене на
контакти на фирми
 

Предприемачество за НПО 2023: доклад на БЦНП

Предприемачество за НПО 2023: доклад на БЦНП

През 2022 г. нашето проучване (на БЦНП) сред общността от организации, завършили успешно програмата ни „Предприемачество за НПО”, се фокусира върху стартирането и развитието на бизнеси с кауза.  

Тази година ключовата дума е “устойчивост”.  

С нея поставяме на фокус предизвикателствата, нуждите и търсим решения за това как социалните предприятия могат да постигнат устойчивост и готовност за растеж.  

Резултатите от проучването сред общността ни обобщихме в доклада “Предприемачество за НПО 2023. На фокус: устойчивост на социалните предприятия”, с който можете да се запознаете ТУК

Контекстът 

Вече 12 години чрез програмата „Предприемачество за НПО” Български център за нестопанско право подкрепя гражданските организации в България да развиват свързана с мисията стопанска дейност. Това са организациите, които са се заели с решаването на най-тежките обществени проблеми. Проблеми, които остават невидими или никой не адресира. Чрез социалното предприемачество гражданските организации търсят все по-устойчиви решения на предизвикателствата в социален, екологичен, образователен, културен  аспект.  

Ние ги подкрепяме: 

  • по пътя от идея до стартиране – чрез програмата LET'S GO
  • в продажбите и достигането до нови клиенти и пазари – чрез общността на ДарПазар
  • в комуникирането на каузите към широка аудитория – чрез социалното пространство Щрак и
  • в развитието на средата – чрез обединени усилия на общността за застъпничество. 

Социалното предприемачество набира скорост в България. Виждаме как идеите стават все по-смели, в общността вече има успешни примери, които вдъхновяват и други организации да стартират своите бизнеси с кауза, международният опит и обмен дават на екипите ноу-хау, идеи и най-вече визия как могат да “надскачат” средата за социално предприемачество в България и да я развиват.  

Същевременно анализ на данните показва, че законодателството не успява да догони темповете на развитие на социалните предприятия. Към момента то създава повече административни задължения, отколкото дава инструменти за подкрепа на стартиращите и вече развиващите се социални предприятия.  България все още е сред страните, които не предоставят съществени облекчения за социалните бизнеси (напр. данъчни) и не разпознават социалните предприятия като бенефициент на много от мерките, насърчаващи малкия и среден бизнес. 

Въпреки този контекст, много от социалните предприятия успяват да развият своите продукти и услуги и достигат до готовност за растеж, за който имат нужда от нов тип подкрепа.

Кои са актуалните предизвикателства? Какви нужди идентифицират социалните предприемачи? Какви следващи стъпки можем да направим? 

Прочетете повече в доклада “Предприемачество за НПО 2023. На фокус: устойчивост на социалните предприятия”, с който можете да се запознаете ТУК.

Какво следва  

На база данните от проучването БЦНП изготви дизайн на нова програма, която да подкрепи постигане на устойчивост и готовност за растеж на социалните предприятия. Програмата ще предложи структурирана подкрепа за организациите, преминали LET'S GO и активно развиващи своите социални предприятия./ngobg.info

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави