Търсене на
контакти на фирми
 

Собственикът на Vivacom и Нова ТВ United Group купува Булсатком

Собственикът на Vivacom и Нова ТВ United Group купува Булсатком

Водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, United Group обяви днес подписването на договор за придобиването на Булсатком, доставчик на сателитна телевизия за домакинствата и бизнеса в България.

Придобиването е част от дългосрочната стратегия на United Group за разширяване и укрепване на пазарното й присъствие в България. Към момента United Group оперира в осем държави в региона, като това придобиване ще ускори допълнително нейния растеж.

Булсатком, основан през 2000 година, е доставчик на платена сателитна телевизия на българския пазар. Понастоящем компанията обслужва клиенти, включително домакинства и бизнес абонати, чрез своите услуги за сателитна телевизия, IPTV и интернет. Компанията има също така собствена национална оптична инфраструктура и дистрибуторска търговска мрежа.

Сделката ще бъде финализира след получаване на всички приложими антитръстови одобрения.

Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на United Group, заяви:

„Придобиването на Булсатком е поредният важен етап от дейността на United Group в България, ключов пазар за нашата стратегия за растеж. Затвърждаваме нашия ангажимент да предлагаме на българските потребители най-качествените продукти и услуги и ще продължим да инвестираме в инфраструктура, технологии и съдържание.”

Сделката бе коментирана и от Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

„Ние знаем, че Булсатком премина през труден период и бе изправен пред много сериозни предизвикателства в настоящата икономическа среда. Но сме уверени, че тази сделка е чудесна възможност за компанията да се възстанови и да ускори по-нататъшното си развитие. Присъединявайки се към семейството на United Group, клиентите на Булсатком ще получат достъп до широк набор от услуги, включително висококачествени и иновативни продукти, широколентови, DTH и 5G технологии. С тази инвестиция ще подобрим значително и услугите на настоящите клиенти на компанията“, каза той.

United Group стъпи на българския пазар през 2020 година с придобиването на Vivacom. Оттогава групата предприе редица значителни стъпки, за да засили своето присъствие и да стимулира иновациите на пазара. Сред постиженията на United Group са разработването на най-голямата 5G мрежа в страната и пускането на първата 10GIGA оптична мрежа. United Group предостави на българските потребители и първите 5G неограничени тарифни планове и достъп до телевизионната платформа EON, носител на множество награди.

Преди година като собственик на "Булсатком" лъсна бившият шофьор от УБО Спас Русев, който в един момент се оказа и собственик на Vivacom. Твърдеше се, че добре облеченият бизнесмен, преживяващ основно в Лондон, е платил над 120 милиона евро. Детайли по сегашната сделка липсват.

Покупката на "Булсатком" от страна на Русев бе атакувана пред българската антимонополна комисия.

В КЗК постъпиха сигнали от телеком операторите "Йеттел България" и "А1 България", в които се твърди, че бившият собственик на Виваком лично или чрез дружеството "Вива Корпорейт България" ЕООД през септември 2022 г. е придобил контрол върху "Булсатком" ЕООД чрез сделка, по силата на която е придобил поне 75% от капитала на "Булсатком Инвестмънт Лимитид", Великобритания (дружество, едноличен собственик на капитала на Булсатком).

В сигнала на "Йеттел" се иска да се провери дали има свързаност между предприятията, притежавани от Спас Русев и Виваком България/БТК. Аргументите за това са свързани с финансирането на сделката чрез предоставяне на заем и последващо прехвърляне на мобилната и оптична мрежа на "Булсатком" към дружества от групата на "Юнайтед Груп" (собственикът на Виваком), чрез което се цели прихващане на част от дължимия кредит.

Това според конкурентния телеком "Йеттел България" вероятно дава възможност на кредитора да влияе върху решенията, които касаят дейността на "Булсатком".

В сигнала от А1 се посочва, че А1 като конкурент на пазара на телекомуникационни услуги има пряк интерес този пазар да бъде регулиран по правилата на честната конкуренция и спазване разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията, поради което искането е КЗК да извърши оценка за влиянието на сделката върху този пазар.

Предвид постъпилата информация и доказателства, може да се направи обосновано предположение, че операцията, в резултат на която "Вива Корпорейт България" ЕООД придобива пряко или косвено чрез лицето Спас Д. Русев мажоритарен дял от капитала на дружеството-майка на "Булсатком" ЕООД, има вероятност да представлява концентрация между предприятия, заключава КЗК. Уведомление за осъществяване на съответната концентрация не е постъпило в регулатора, затова комисията ще провери сделката./offnews.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави