Търсене на
контакти на фирми
 

Factcheck.bg организира втора национална академия по проверка на фактите

Factcheck.bg организира втора национална академия по проверка на фактите
Платформата на АЕЖ-България за проверка на фактите Factcheck.bg обявява прием за втората национална академия по проверка на фактите, с фокус гражданския сектор – регионални журналисти, преподаватели и студенти по журналистика, представители на неправителствени и граждански организации. В академията могат да участват и представителите на национални медии.
 
Обучението е разработено от експертите по проверка на фактите от Factcheck.bg, съвместно с представители на американския институт за медийни изследвания „Пойнтер“.
 
Целта на обучението е да подготви журналисти от регионалните медии и активни членове на гражданския сектор да разпознават и да противодействат на дезинформацията. Очакванията са те да допринесат за работата на техните медии и организации и да продължат да взаимодействат помежду си в мрежа по проверка на фактите.
 
Обучението включва основни принципи и работа със съвременни инструменти за проверка на фактите. В рамките на обучението, участниците ще работят по реални казуси за проверка на фактите. След приключване на обучението, те ще имат възможност да продължат да работят по свои проверки под менторството на обучителите от Factcheck.bg.
 
Проверките, които отговарят на критериите за качество на Factcheck.bg ще бъдат публикувани и споделени от платформата.
 
Предварителна програма:

1.    Въведение в основи на проверка на фактите – принципите на Международната мрежа по проверка на фактите (IFCN) и на Factcheck.bg;
2.    Инструменти за проверка на факти – на снимки, на видео, собствеността на сайтове, геолокация и други;
3.    Как се пише текст с проверка на факти.
Обучението е напълно безплатно. Организаторите покриват пътни разходи и разходи за храна и настаняване на участниците.
Изисквания за участие е кандидатите:
1.    да работят в регионална или национална медия;
2.    да са студенти или преподаватели по журналистика или друга хуманитарна специалност в регионален или национален университет;
3.    да работят в неправителствена организация или в гражданския сектор.
 
За участие се изисква кратка мотивация защо придобиването на умения по проверка на фактите е важно за кандидатите. Изпращането на автобиография е препоръчително.
 
Краен срок за кандидатстване: 26 септември 2023 г.
 
Избраните участници ще бъдат уведомени на 27 септември.
 
Основен лектор на академията: Георги Марчев
 
Георги Марчев е заместник главен редактор на Factcheck.bg. Той е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Лектори на академията:
 
Георги Николов започва първата си работа в сферата на журналистиката през 2005 г. в международния отдел на ИА „Фокус“ и впоследствие става негов главен редактор. След журналистически стаж в Европейския парламент в Брюксел работи последователно в новосъздадения вестник „Преса“, за кратко в новините на БНТ2, след което в отдел „Международна информация“ на вестник „Труд“. От началото на 2019 г. е редактор в сайта на Българското национално радио, а от есента на 2021 г. е част от новосформирания Екип за проверка на факти на БНР.
 
Девора Коцева работи като медиен анализатор с шведски и английски език в A Data Pro. Завършила е „Английска филология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски” и „ПР, Медии и Комуникации“ в  „Университет Суонзи“. Интересува се от книги, котки, кино и критично мислене. Почитател е на организацията за популяризиране на науката „Рацио“, групата за разследваща журналистика „Белингкат“, независимата българска онлайн медия „Тоест“ и Factcheck.bg.
 
Симона Костадинова работи като журналист над 10 години. Занимава се основно с политическа журналистика. Работила е като репортер в сайта OFFNews и като репортер и продуцент в телевизия Би Ай Ти. От 2018 година насам е политически репортер в сайта Mediapool. Тя е част от авторския екип зад текста „От Истанбулската конвенция, та на „Измамата к0вид-19“, спечелил първо място в хакатона на „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.
 
Тодор Киряков работи от 10 години в сферата на медийния мониторинг и анализ. Като служител на българската компания A Data Pro се занимава със създаването, провеждането и оценяването на различни обучителни програми, предназначени за подготовка на медийни анализатори. Работата му в тази сфера му дава широк поглед върху медийната среда и върху непрестанно засилващите се опити за дезинформация и манипулация, целящи да сриват репутации, да насаждат страх и да засилват съществуващите разделения в обществото. Има опит като репортер в онлайн медия и като преподавател по арабски език, а през 2022-23 участва като доброволец в проекта Beacon на организацията International Republican Institute, който проследява наративи, насаждащи враждебност спрямо Украйна в контекста на войната. Откриването на дезинформационни и пропагандни наративи, идентифицирането на техните разпространители и техниките, които те използват, за него представляват както професионален, така и личен интерес.
 
Росен Цветков е един от най-разпознаваемите български разследващи журналисти. От 2014 е част от репортерския екип, а от 2021 г. – и от продуцентския екип на “bTV Новините”. Преди това e бил репортер в БНР и БНТ, както и водещ на сутрешния блок “Денят Започва” на обществената телевизия. Автор е на разследвания за корупция, изборни измами, трафик на хора и наркотици, както и на множество документални филми./ngobg.info
 


 

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави