Търсене на
контакти на фирми
 

Гражданска академия за НПО 2023 - Отключи знанието (АКАДЕМИЯ № 1)

Гражданска академия за НПО 2023 - Отключи знанието (АКАДЕМИЯ № 1)
Тази есен отваряме вратите на класната стая за граждански активисти! Ще учим, тренираме и разговаряме за всичко най-важно, което трябва да знаем, за да сме изрядни в управлението на своите организации и успешни застъпници на местно и национално ниво. И защото знаем, че Силата ни е в знанието и е важно то да е достъпно за всеки, през 2023 г. организираме не една, а три Граждански академии за НПО.

Гражданската академия за НПО е 5-дневен интензивен обучителен курс по основополагащи НПО теми: правни изисквания и стандарти за добро управление на юридическо лице с нестопанска цел, застъпничество, предприемачество, финансова устойчивост и комуникации. Сесиите съчетават теоретично знание с практически задачи и индивидуални занимания.

Програмата е насочена към екипите на НПО, неформални групи и активисти, които работят на местно и национално ниво.

Лекторският екип е сформиран от експерти на Български център за нестопанско право - професионалисти с ключова експертиза във всички най-важни области за сектора и опит в обучаването, консултирането и развиването на потенциала на гражданските организации.

Гражданските академии за НПО се организират от Български център за нестопанско право в рамките на проект BIRDS in BG. Целта на инициативата е да подкрепя изграждането на устойчиво гражданско общество, включително помагайки за развиване на капацитета на малките и местни неправителствени организации в България, които работят за социална промяна, защитават, насърчават и повишават осведомеността за човешките права, демокрацията, върховенството на закона и европейските ценности.

Гражданските академии, с идентична програма, но с различен формат, ще се проведат на живо в ЩРАК (София, ул. Христо Белчев 3, партер), в 3 различни периода през октомври и ноември 2023:

АКАДЕМИЯ № 1 (в рамките на 5 последователни дни): 3-7 октомври 2023

АКАДЕМИЯ № 2 (разделена на 2 части): 12-14 октомври (първа част) и 19-20 октомври (втора част)

АКАДЕМИЯ № 3 (в рамките на 5 последователни дни): 14-18 ноември 2023
 
За кого е подходящо обучението?

Ако сте малка или новосформирана организация или отскоро работите в НПО сектора, преминаването на обучителния курс ще ви помогне да развиете капацитета си като защитници на граждански каузи. Или най-малко да сверите часовника си дали отговаряте на актуалните законови изисквания към НПО, имате ли задължителния набор от вътрешни документи и в крак с модерните застъпнически и комуникационни тенденции ли сте.

А може и да имате опит в сектора, но непрекъснато променящата се правна рамка, практики на институциите и изисквания на контролиращите органи да ви затрудняват. И в този случай, ако се включите, можете да научите някои нови и важни положения, както и да обсъдите с колеги от сектора добри примери и възможни стратегии за действие.

Така че след завършване на Гражданската академия да се чувствате по-спокойни и уверени, че:

  • Изпълнявате всички административни задължения,
  • Спазвате високи стандарти за отчетност и прозрачност,
  • Познавате принципите за добро финансово управление,
  • Умеете да работите с медии и да разказвате за себе си на човешки език,
  • И не на последно място – че сте активни застъпници в процеса на създаване на политики.
Кои са условията за кандидатстване?

За участие в Гражданска академия за НПО 2023 може да кандидатствате, ако:

1. Вие сте част от екипа на гражданска организация (сдружение, фондация, читалище). Предимство ще имат организации, които са получила финансова подкрепа в рамките на проекта BIRDS in BG.

2. Вие участвате в неформална група.

3. Вие сте активист за граждански каузи.

4. Имате възможност да присъствате по време на целия 5-дневен курс на избраното обучение.

Важно: Предимство при селекцията ще имат кандидатите от организации, номинирали двама или повече души от своите екипи.
 
Какво е важно да знаете?

  • За участие в Гражданска академия за НПО 2023 не се заплаща такса участие.
  • Разходите за обучителния курс, настаняването в София, транспорта, хранодена, кафе паузите и обучителните материали са осигурени по проект BIRDS in BG, съфинансиран от Европейския съюз.
  • Гражданска академия ще се проведе при сформиране на група от минимум 16 участници за всеки отделен обучителен курс.
  • Местата са ограничени до 20 участници.
  • Кандидатстването става с онлайн формуляр.
  • Краен срок за кандидатстване: до 8 септември 2023, включително.
  • Одобрените кандидати ще бъдат уведомени писмено в срок до 22 септември.
Кои са темите на Гражданските академии за НПО 2023?
 

 >> ПРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ НПО <<

В поредица от правни сесии ще ви обучим кои са най-важните правила, които трябва да знаете и помните, за да сте прилежни и изрядни при спазването на закона и управлението на организацията си по прозрачен и отчетен начин.

Ще научите кои са основните задължения на НПО по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) и изискванията на Агенция по вписванията към НПО. Ще разберете как нестопанските организации могат да набират дарения и да развиват бизнес с кауза. И защо това не е забранено от закона, когато спазвате определени условия. Ще научите още и за данъчното облагане на НПО и техните дарители, спецификите при защитата на личните данни и кои са мерките срещу изпирането на пари, които трябва да прилагате.

>> ЗАСТЪПНИЧЕСТВО ЗА ГРАЖДАНСКИ КАУЗИ <<

За да постигаме промяната, която желаем, трябва да знаем и как да се застъпваме за нея. А това означава добре да познаваме елементите на застъпническия процес. В тези сесии ще научите как да се борите за своите каузи и да постигате мисиите си. Ще си говорим за инструментите на гражданското участие – кога, къде, какво, с кого. Ще ви споделим и от нашия богат 22-годишен опит как планираме и организираме застъпнически кампании.

>> ФИНАНСОВА УСТОЙЧИВОСТ <<

В тези сесии ще си говорим за източниците на финансиране, защо е важно да ги диверсифицираме и кои са принципите за доброто планиране и финансово управление. Ще тренираме бюджетиране и финансова отчетност.

>> КОМУНИКАЦИИ И РАБОТА С МЕДИИ <<

Умението да разказваме завладяващи истории чрез видео и снимки е сред новите комуникационни инструменти, част от инвентара на всяка организация, която цели да променя нагласи чрез своето публично говорене. Ще обърнем внимание на няколко прости правила за това как да разказваме добри, завладяващи и ясни визуални истории, с които да подсилим посланията си.

Няма да забравим и „старите“ си приятели - традиционните медии. Ще научите какво искат журналистите, как да постигнете яснота на езика и най-вече - как да предадете своите послания чрез медиите.

>> SMALL TALKS, ТРЕНИРАНЕ, МЕНТОРСТВО <<

Ще имаме и специални гости, с които ще разговаряме за важни обществени теми и тенденции, за да разберем по-добре какво се случва в България. Ще се упражнявате в конкретни казуси по актуални застъпнически теми и ще имате възможност да работите в екипи заедно с ментори от БЦНП.

Вярваме, че разковничето за силно гражданско общество е създаването на партньорства. Затова, няма да пропуснем да се забавляваме и да правим всичко онова, което ще ни сближи като приятелска общност с общи идеи.

Връзка с нас
Ако имате въпроси във връзка с кандидатстването за Гражданските академии за НПО или за Информационния ден за НПО казуси, може да се свържете с нас на имейл: aylin@bcnl.org или по тел.: (+359) 88 851 99 91, лице за контакт: Айлин Юмерова, БЦНП./ngobg.info
 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави