Търсене на
контакти на фирми
 

Изграждат събирателни центрове за продукцията от уязвимите сектори

Изграждат събирателни центрове за продукцията от уязвимите сектори

„В Министерство на земеделието и храните (МЗХ) стартира работата по разработването цялостна концепция за изграждането на събирателни центрове, която да зададе общата визия и рамка от действия, етапи и стъпки в организационен и правен аспект за намиране на работещо решение за създаването на по-благоприятни условия за реализация на продукцията на земеделските производители. Обсъждат се различни идеи, една от които е събирателните центрове да бъдат изградени на продуктов принцип за тези групи продукти, за които се идентифицират сериозни затруднения за производителите и смущения по веригата на реализация – плодове и зеленчуци, мляко, месо. Обмисля се и поетапно изграждане, като се стартира с плодовете и зеленчуците, които са най-чувствителни по отношение на съхранението и реализацията на произведената продукция, казват в отговор на въпрос на Агрозона от МЗХ.

Предстои извършването на анализ на териториалното разпределение и концентрация на производството, на консумацията и общото вътрешно потребление, както и на каналите на реализация на продукцията.

В този смисъл определянето на локацията на центровете е последваща, но в същото време съществена стъпка в процеса. Финансирането също ще бъде обсъждано на по-късен етап, казват от МЗХ.

„Въпросът за собствеността предстои да бъде дискутиран и следва да е част от самата Концепция. Идеята за създаването на събирателните центрове е те да бъдат подкрепени от държавата и да се превърнат в генератор на коопериране между различните участници във веригата на реализация – на хоризонтално и вертикално ниво. Обсъжда се възможността за смесена форма на собственост – в такова съотношение, в каквото ще бъде установено публично-частното партньорство. Впоследствие би могло държавата да се оттегли и собствеността, или цялостната организация на дейността, да премине в ръцете на самите земеделски производители и останалите участници в публично-частното партньорство.“, коментират от агроминистерството.

 

Парите от НПВУ

При разработването на проекта „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичния преход на селското стопанство“ от Националния план за възстановяване и устойчивост е предвидено осигуряването на финансова подкрепа (по Механизма за възстановяване и устойчивост) за изграждане на 10 събирателни пункта въз основа на данни за вече подпомагани в предходни години от Държавен фонд „Земеделие“ сходни проекти в сектор Плодове и зеленчуци, изпълнявани от групи и организации на производители.

Следва да се има предвид, че със средствата от Механизма за възстановяване и устойчивост е предвидено да бъдат подкрепени инвестиционни намерения на самите земеделски производители или групи и организации на производители, специализирани в производството на плодове и зеленчуци. Обект на подкрепа са инвестиции в оборудване и съоръжения за сортиране, калибриране, опаковане, съхранение и др.

Ресурсът от 15 млн. лв. по направление „Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци“ от проекта „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичния преход на селското стопанство“ се отнася за субсидията, която ще се предоставя на бенефициентите за тяхното изграждане, която представлява 50% от инвестицията по проекта. Така, общият размер на инвестиционните средства за предвидените 10 проекта възлиза на 30 млн. лева, а за един проект – 3 млн. лева./agrozona.bg



 

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави