Търсене на
контакти на фирми
 

ФЕСТИВАЛ ЗА ИЗКУСТВО И ПРАВА ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2023 - време е за събуждащо изкуство

ФЕСТИВАЛ ЗА ИЗКУСТВО И ПРАВА ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2023 - време е за събуждащо изкуство

Време  е за граждански мечти! Каним ви на 1 юли  (събота) 2023 в Топлоцентралата (София) и парковото пространство около нея да поставим заЕдно правата на сцената по време на третото издание на Фестивала за изкуство и права ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК.

Тази година ще съТворим истински фестивален маратон! През целия ден заедно с приятели ще се забавляваме, ще учим за права, ще изразяваме позиция за какво ни пука, ще създаваме ритъма на гражданското сдружаване. И докато правим всичко това, ще бъдем свързани в Доброто.  Ще има за всекиго по нещо – и за малки, и за големи.  

Южен парк II ще се превърне в сцена на заявката ни за гражданска будност, която споделяме чрез изкуство.

През 2023 в конкурса „Граждански Будилник“ получихме 85 кандидатури на автори, които споделиха над 180 вълнуващи визуални и словесни художествени истории за силата да си помагаме. Дойде време да разберем и кои са победителите, които професионалното жури определи! Но… преди това, ще подгреем за голямата церемония с образователни игри, арт работилници и музикални предизвикателства. Всички те – с вход свободен и със социално добавена стойност. 

 

Заповядайте на 1 юли 2023 г. от сутринта, та чаааак до вечерта в Топлоцентралата (София) и в района край нея! 100% ще ни забележите! Ако ни потърсите на картата, локацията ни е: „Южен парк–II“ – на ъгъла на ул. „Петко Каравелов“ и ул. „Емил Берсински“. 

Плановете вече са направени. Затова – запазете си отсега датата! Ето какво ви очаква:

За по-ранните пилета, най-малките и техните семейства и тези, които искате от сутринта да се гмурнете във фестивалните забави, ще ви очакваме в парковото пространство до Топлоцентралата  от 10:00  до 14:00 часа:

10:00 часа – 14:00 часа | Образователни игри за малки и големи | Южен парк II 

  • Образователна игра „Граждански Будилник“ – търсейки отговорите на вълнуващи загадки, скрити около фестивалната зона, любознателните малчугани ще научат повече за своите права – какво означава правото на сдружаване, защо е важно да можем да се обединяваме и да работим заедно, как по мирен начин можем да показваме, че с нещо не сме съгласни и докъде се простира свободата да казваме открито какво мислим. Всяка игра ще завърши с кратка дискусия с екип на БЦНП.
  • „Климатична фреска“ Екологично сдружение „За Земята“ ще ни разиграят в интерактивна уъркшоп игра с карти, чрез която ще научим повече за причинно-следствените връзки между антропогенната дейност и различните аспекти на измененията на климата.
  • Климатична игра „Змии и стълби“ играта представлява нов поглед на класическата игра змии и стълби. Този път това дали се движите напред или назад по полето зависи от действията, които предприемате или не предприемате за опазване на околната среда. Гасите осветлението, когато излизате от стаята? Качете се на 5 стъпки напред. Оставяте водата да тече, докато си миете зъбите? Две стъпки назад. Така, неусетно, и най-малките участници в играта разбират кои са действията, които опазват нашия общ дом - планетата Земя - и ни правят победители. 

10:30 часа – 11:30 часа | Урок по оказване на Първа помощ – с екип доброволци | Южен парк II 

Екип от опитни доброволци ще проведат специално за нас обучителен курс за оказване на първа помощ на пострадал при бедствия и аварии.

11:00 часа – 12:30 часа | Арт ателие за рисуване на късметлийски камъчета – със сдружение „Общество 528“ | Южен парк II 

  • Творческите натури от "Общество 528“ ще ви водят в креативния процес по рисуване на чудати форми по късметлийски камъчетакрая – всяко камъче ще бъде свързано в тайнствена нишка с останалите, а каква история ще разкажат – ще зависи изцяло от вашето въображение. Ателието е подходящо за малки и големи творители, без използване на никаква пластмаса и без отпадък. Нека заедно да превърнем камъчетата в джобно талисманче или поставка за красива картичка или обичливо писъмце! 

12:00 часа – 13:30 часа | Арт ателие за рисуване с кафе – с фондация „Направено с любов“ | Южен парк II 

  • Фондация „Направено с любов“ ще ни докоснат до творческия талант на хората с изключителни възможности, които те подкрепят. Изкуството е чудесен начин за релаксация на ума, тялото и душата. Кафето не е обикновена напитка, а съвкупност от емоции. Всеки участник създава свои личен шедьовър, лесно и забавно с помощта на кафеграф Стефка Николова. 

След кратка пауза за следобедна сиеста, продължаваме с втори следобеден тур от събития – от 16:00 до 22:00 часа на Тераса Бара на Топлоцентралата! 

16:00 часа – 19:00 часа | Художествени занимания - с автори на Граждански Будилник | Тераса-Сцена, Топлоцентрала 

  • На откритата сцена на Топлоцентралата ще се срещнете с автори от 6 досегашни издания на конкурса „Граждански Будилник“. Те ще водят артистични работилници по фотография, рисуване и писане, посветени на това дали сме свободни да говорим, каквото искаме, как протестираме, когато сме недоволни, и можем ли  и как да се обединим с други, които мислят като нас. 

 

16:00 часа – 17:00 часа | Тренировка по Капоейра – с школа Сиара | Тераса-Сцена, Топлоцентрала 

  • Капоейра е афро-бразилско бойно изкуство, което се ражда в началото на 16 век в Бразилия, като отговор на робите спрямо португалските колонизаторите. Съчетание от музика, танц, акробатика, бой,  култура и начин на живот, капоейра се превръща в символ на свобода. През вековете, капоейра претърпява множество промени и придобива различен облик - от смъртоносно бойно изкуство, забранено със закон, до атрактивен спорт и изкуство, признато за световно културно наследство от ЮНЕСКО. В невероятната атмосфера на това бойно изкуство ще ни потопят инструкторите Иглика Радилова и Нестор Динолов от школа Сиара. Тренировката е подходяща за деца и възрастни.

17:00 часа – 18:00 часа | Drum circle - Силата на общия пулс - с DizzyGrooves & BunnyVerse | Тераса-Сцена, Топлоцентрала 

  • Ритъмът позволява да опознаем себе си и останалите по-добре, да общуваме едновременно на общ барабанен език и да сътворим заедно „пулс“, който да ни води напред, независимо от това с какво се занимаваме и откъде идваме. В работилницата ще творим и изградим общи ритмични фигури, чрез които да развием усещане за общност. Барабаните ще ни заредят с енергия, ще се почувстваме свързани с другите и ще придобием усещане за междуличностна подкрепа. Изобщо – чрез силата на музата ще разберем какво означава свободата на личността, груповите и индивидуални права, силата на сдружаването и пълноправието. Ритъм работилницата е подходяща любители и за хора, които тепърва започват да се занимават с музикален инструмент. 

17:30 часа – 18:30 часа | Работилница за цветни бомби – с Българска фондация Биоразнообразие | Тераса-Сцена, Топлоцентрала 

  • Цветните бомби“ са стар начин за правене на земеделие още от Древен Египет, когато в глина хората са поставяли семена, за да не бъдат изядени от насекоми. След това дори най-слабият дъжд помага на „бомбата“ да „експлодира“ и от нея да покълнат красиви и уханни растения.  Заедно с Българска фондация Биоразнообразие ще работим с естествени и земни материали (почва, глина, вода и семена на цветя) в безопасна и много приятна среда. Ще смесим нужните съставки, ще оформим малки топки, които ще оставим да изсъхнат за известно време, а след това, всеки ще може да „бомбардира“ някое място, което ще облагороди и разкраси! 

 18:00 часа – 19:00 часа | Концерт на група Funkilicious | Тераса-Сцена, Топлоцентрала 

“Funkilicious” е новосъздадена група от 7 човека, чиято мисия е да създават авторска музика с поп и фънк звучене и да популяризират фънк музиката по българските сцени, каквато е и сцената на Гражданския Будилник. Седемте “Funkilicious” сърца са вокал, китара, пиано, бас, барабани, саксофон, тромпет.  

19:00 часа – 20:00 часа | Церемония по награждаване на авторите в конкурса „Граждански Будилник“ vol.6 | Тераса-Сцена, Топлоцентрала 

В 19:00 часа ще дадем начало на дългоочакваната церемония по награждаване ще връчим наградите на авторите с най-въздействащи творби на тема „Свързани в Доброто: Силата да си помагаме“ в шестото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ vol.6! Ще бъде вълнуващо, а изненади няма да липсват. 

20:00 часа – 21:00 часа | Концерт на група Таралеща | Тераса-Сцена, Топлоцентрала 

С поздрав за всички наградени и участвали в конкурса, както и всички, които смеят силно и гласно да говорят за ПРАВАТА СИ и да ги отстояват, ще сцената ще излезе обичаният от мнозина музикален „Квартет Леща“. Добре познатите на българската публика „Таралеща“ имат издадени три албума, в които съчетават малко блус, капка реге, ска и афробийтове, съчетани с български ритми и още много други. Неподражаеми като стил и текстове, групата се радва на голяма популярност. 

Ако и вие сте граждански Будни - елате и станете част от посланието на гражданските будители!

Подгответе се за невероятното пътешествие през света на гражданските права и вдъхновяващото изкуство! Фестивалът ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК ще ви събере на едно място, за да празнуваме и споделяме важни ценности! 

Не пропускайте да се отбележите и във Facebook събитието.

___________________

Горди сме да споделим, че тази година за първи път съТворяваме Фестивала за изкуство и права ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК с подкрепата и на нашите будни дарители, които се включиха в благотворителната ни кампания. Благодарим ви, че станахте важна част от общността ни на съмишленици, които вярват, че чрез социално ангажираното изкуство можем да говорим и защитаваме правата си!

ngobg.info

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави