Търсене на
контакти на фирми
 

Поевтиняването на храните се ускорява, спадът продължава пета поредна седмица

 Поевтиняването на храните се ускорява, спадът продължава пета поредна седмица

Храните на едро продължиха да поевтиняват за пета поредна седмица, но спадът на цените са ускорява. В отминалата по-кратка работна седмица (22-26 май), заради официалния празник на българската просвета и култура и на славянската писменост, 24 май, който е почивен ден, цените на храните, включени в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) се понижиха с 1.13%, след като в предходната (15-19 май) спаднаха по-слабо с 0.05%, а преди това се понижиха с 1.45% и 1.59 на сто.

И през последната седмица на април, по-кратка заради Великденските празници (25-28 април) цените на едро се понижиха с 1.08 на сто. Така за пет поредни седмици цените на едро по стоковите тържища са поевтинели общо с 5.14 на сто.

От включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ храни има относителен паритет - броят на поевтиняващите храни е колкото на поскъпващите, при съотношение 14 поевтиняващи към 15 поскъпващи и 5 продукта без промяна в цената.

При цените на дребно, обаче, се наблюдава задържане на цените трета поредна седмица, като разликата между цените на едро и дребно към 24 май се стеснява между 21% и 54% (спрямо 19 и 55 процента към 17 май). И при трите вида хранителни продукти, включени в сайта на правителството www.foodprice.bg за съпоставка на цените на едро и дребно от малката потребителска кошница, разликите средно са около 39 на сто при 41 на сто в предходната седмица.

Седмичната равносметка

През отминалите пет работни дни от млечните и месните храни и варивата най-много е спаднала цената на олиото и яйцата, а най-много се е повишила на брашното тип 500; при плодовете - също има паритет, като най-много се е понижила цената на ягодите от внос, а най-много е нараснала цената на лимоните; при зеленчуците - поевтинелите са повече от поскъпналите, като най-много е спаднала цената на морковите, а най-много се е повишила цената на зелената салата.

Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, към 26 май е 2.287 пункта спрямо 2.312 пункта към 19 май или седмично поевтиняване с 1.13%.

През отминалата по-кратка работна седмица разликите на цените на храните на едро по области също се свива. Най-голяма е ценовата ножица при кравето сирене (12.31 лева спрямо 12.70 лева в предходната седмица), следвано от каймата смес (6.64 лева спрямо 5.72 лева в предходната седмица), замразеното пиле (5.79 лева спрямо 3.85 лева в предходната седмица), кашкавала "Витоша" (5.50 лева спрямо 7.80 лева в предходната седмица).

Месечната равносметка

показва, че през януари храните по стоковите тържища са поскъпнали общо с 1.26%, като най-много са нараснали цените с 0.73% през втората седмица на януари (9-13) и само през третата (16-20) са спаднали с 0.82 на сто. През февруари нарастването на цените се е ускорило до 6.04 на сто, като поскъпването е непрекъснато и през четирите седмици на втория месец от годината. През март е регистрирано първото за годината месечно поевтиняване с 3.60%, тъй като през последните три седмици на март поевтиняването на храните на едро се ускорява съответно с 0.53% (13-17 март), с 1.31% (20-24 март) и с 2.14% (27-31 март). През април е отчетено минимално поскъпване с 0.08 на сто, като има равенство - през две от седмиците храните са поскъпвали, а през другите две - са поевтинявали.

Годишната равносметка

показва, че през отминалата 2022 година - десет месеца цените на храните на едро са нараствали, а през два са спадали. Най-голямо месечно повишение на цените на едро е отчетено през март (+6.42%), а най-голямо поевтиняване през юни (-6.18%). От началото на годината до 26 май цените на едро на храните са спаднали с 0.65 на сто, а на годишна база, спрямо 26 май 2022 година цените са се повишили с 5.48 на сто.

Разликата на цените по области се свива

през четвъртата работна седмица на май за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 16 области на страната. Както вече посочихме, най-голяма е разликата от 12.31 лева при кравето сирене (от 5.89 лв./кг в Добрич до 18.20 лв./кг в София), следва каймата смес с разлика от 6.64 лева (от 5.08 лв./кг в Добрич до 11.72 лв./кг в Силистра), 5.79 лева е разликата при замразеното пиле (от 4.00 лв./кг в София до 9.79 лв./кг в Силистра), при кашкавала "Витоша" с разлика от 5.50 лева (от 15.50 лв./кг в Шумен до 21.00 лв./кг в Пловдив), 2.80 лева е разликата при ориза (от 2.20 лв./кг в София до 5.00 лв./кг в Силистра), при зрелия фасул разликата е 2.60 лева (от 2.90 лв./кг в София до 5.50 лв./кг в Силистра), 2.01 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 2.10 лв./литъра в София до 4.11 лв./литъра в Силистра), при захарта разликата е 1.46 лева (от 1.40 лв./кг в Сливен до 2.86 лв./кг в Силистра), 0.20 лева е разликата при яйцата (от 0.28 лв./брой в Плевен до 0.48 лв./броя в София) и при брашното тип 500 разликата е 0.07 лева (от 0.84 лв./кг във Враца до 0.91 лв./кг в Стара Загора).

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ продукти, на седмична база поевтинелите са 6, поскъпналите са 9 и 5 продукта са без промяна в цената, като трендът е в умерени граници - от минус 2.8% до плюс 3.8 на сто, което е характерно за сезона за тази група хранителни продукти.

Най-много са поевтинели яйцата (-2.8% до 0.35 лв./броя) и слънчогледовото олио (-2.8% до 3.16 лв./литъра), следвани от кравето сирене (-1.6% до 11.11 лв./кг), захарта (-0.8% до 2.38 лв./кг), зрелия фасул (-0.7% до 3.98 лв./кг). Без промяна в цената е лещата (4.17 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (2.57 лв./броя), киселото мляко в 400 грама кофичка (1.19 лв./броя), прясното мляко от 3% масленост (2.24 лв./литъра), пилешки бутчета (4.66 лв./кг).

Най-много е поскъпнало брашното тип 500 (+3.8% до 1.36 лв./кг), следвано от малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.0% до 6.36 лв./кг), замразеното пиле (+0.6% до 6.21 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.4% до 5.38 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.2% до 17.24 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (+0.1% до 11.51 лв./кг).

От таблицата е видно, че на годишна база повечето млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на едро на 2 продукта, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+2.02 лева), следван от кравето сирене (+1.45 лева), докато при слънчогледовото олио цената е спаднала с 2.10 лева.

Съпоставка на цените на 12 основни млечни и месни храни и варива*:

От представените продукти в тази група средната разликата между цените на едро и дребно е над 35%, като най-голяма е разликата над 54 на сто при прясното мляко с 3% масленост, а най-малка е при захарта от над 21 на сто.

- брашно тип 500 - средната цена на едро е 1.27 лв./кг, а средната на дребно е 1.67 лв./кг или разлика от 0.40 лева и 23.96%;

- замразено пиле - средната цена на едро е 6.22 лв./кг, а средната на дребно е 7.80 лв./кг или разлика от 1.58 лева и 25.40%;

- захар - средната цена на едро е 2.37 лв./кг, а средната на дребно е 2.88 лв./кг или разлика от 0.57 лева и 21.52%;

- зрял фасул - средната цена на едро е 4.03 лв./кг, а средната на дребно е 5.89 лв./кг или разлика от 1.86 лева и 46.15%;

- кайма смес 60/40 свинско/телешко - средната цена на едро е 8.13 лв./кг, а средната на дребно е 10.42 лв./кг или разлика от 2.29 лева и 28.17%;

- кашкавал от краве мляко - средната цена на едро е 16.91 лв./кг, а средната на дребно е 23.53 лв./кг или разлика от 6.62 лева и 39.15%;

- кисело мляко 3.5% масленост в кофичка от 400 грама - средната цена на едро е 1.20 лв./броя, а средната на дребно 1.55 лв./броя или разлика от 0.35 лева и 29.17%;

- краве сирене - средната цена на едро е 11.14 лв./кг, а средната на дребно от витрина е 16.37 лв./кг или разлика от 5.23 лева и 46.95%;

- ориз - средната цена на едро е 3.11 лв./кг, а средната на дребно е 4.27 лв./кг или разлика от 1.16 лева и 37.30%;

- прясно мляко над 3% масленост - средната цена на едро е 2.26 лв./литъра, а средната на дребно е 3.49 лв./литъра или разлика от 1.23 лева и 54.42%;

- слънчогледово олио - средната цената на едро е 3.11 лв./литъра, а средната на дребно е 4.15 лв./литъра или разлика от 1.04 лева и 33.44%;

- яйца - средната цена на едро е 0.36 лв./броя, а средната на дребно е 0.51 лв./броя или разлика от 0.15 лева и 41.67%.

При плодовете

които са включени в седмичния бюлетин на ДКСБТ, има паритет. Най-много е нараснала цената на лимоните (+2.6% до 2.38 лв./кг), следвани от бананите (+0.3% до 3.01 лв./кг), а са поевтинели ягодите (-8.7% до 5.06 лв./кг) и ябълките от внос (-4.4% до 1.73 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2022 година всички плодове са били по-евтини спрямо цените към 26 май 2023 година, като най-голяма е разликата при бананите и ябълките от внос.

Съпоставка на цените на плодове*:

И при четирите продукта средната разлика между цените на едро и на дребно е над 42%, като най-голяма е разликата от 51.72 на сто при портокалите.

- ябълки - средната цената на едро е 1.91 лв./кг, а средната на дребно е 2.87 лв./кг или разлика от 0.96 лева и 50.26%;

- банани - средната цената на едро е 2.89 лв./кг, а средната на дребно е 3.85 лв./кг или разлика от 0.96 лева и 33.21%;

- лимони - средната цената на едро е 2.35 лв./кг, а средната на дребно е 3.19 лв./кг или разлика от 0.84 лева и 35.74%;

- портокали - средната цената на едро е 2.03 лв./кг, а средната на дребно е 3.08 лв./кг или разлика от 1.05 лева и 51.72%.

При зеленчуците

на седмична база, от включените в бюлетина на ДКСБТ, поевтинелите са повече от поскъпналите. Най-много са спаднали цените на морковите (-8.5% до 1.51 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (-7.2% до 3.34 лв./кг), зелето (-5.9% до 1.28 лв./кг), краставици от внос (-4.8% до 2.37 лв./кг), домати от внос (-3.8% до 2.81 лв./кг), зрелия кромид лук (-0.9% до 2.19 лв./кг).

Най-много са нараснали цените на зелената салата (+15.8% до 1.32 лв./броя), следвана от картофите (+11.9% до 1.51 лв./кг), оранжерийните краставици (+8.2% до 3.03 лв./кг) и червения пипер от внос (+2.4% до 4.32 лв./кг).

От таблицата е видно, че и на годишна база поскъпналите са повече от поевтинелите зеленчуци, като най-голяма е разликата на цените на едро при зрелия кромид лук (1.23 лева) и зелената салата (0.50 лева), а най-много са поевтинели оранжерийните домати (-0.33 лева) и доматите от внос (-0.21 лева).

Съпоставка на цените на зеленчуци*:

От предложените пет зеленчука средната разлика между цените на едро и на дребно от 37 на сто.

- домати - средната цената на едро е 3.25 лв./кг, а средната на дребно е 3.92 лв./кг или разлика от 0.67 лева и 20.61%;

- краставици - средната цена на едро е 2.82 лв./кг, а средната на дребно е 3.69 лв./кг или разлика от 0.87 лева и 30.85%;

- картофи - средната цена на едро е 1.39 лв./кг, а средната на дребно е 1.93 лв./кг или разлика от 0.54 лева и 30.85%;

- зрелия кромид лук - средната цена на едро е 2.30 лв./кг, а средната на дребно е 3.22 лв./кг или разлика от 0.92 лева и 40.00%;

- моркови - средната цена на едро е 1.85 лв./кг, а средната на дребно е 2.90 лв./кг или разлика от 1.05 лева и 56.76%.

*Цените на едро и дребно с ДДС са към 24 май по данни на ДКСБТ и според портала www.foodprice.bg./dir.bg

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави