Търсене на
контакти на фирми
 

ХІІІ Софийски фестивал на науката събира учени от 11 държави

ХІІІ Софийски фестивал на науката събира учени от 11 държави

Как звучи гласът на 3000-годишна мумия? Има ли бъдеще човечеството според писателите фантасти? Какви са големите очаквания в астрономията? А в разработването на нови антибиотици? Ще има ли хапче против остаряване? Какво общо имат технологиите с истината, изкуството, етиката и политиката? Как любовният живот на дървеницата, тайните на човешкия мозък и ДНК на акулата ни дават повече информация за хората? Стотици нови въпроси задаваме и тази година от 11 до 14 май в София Тех Парк на изследователи и творци от Австрия, България, Кения, Китай, Обединеното кралство, Полша, Португалия, САЩ, Украйна, Франция, Чехия. Отговорите ще убедят зрители на различни възрасти на трите сцени, и участниците в петте зали за работилници и други пространства, че науката е достъпна, динамична и допринасяща за живота на всеки един от нас.
Фондация „Красива наука“ заедно с основния си партньор Министерството на образованието и науката и с подкрепата на Столична община, организира ХІІІ-тото издание на Софийския фестивал на науката. Фестивалът е част от Календара на културните събития на столицата и събира академични, корпоративни, международни и медийни партньори в усилието, които заедно представят над 150 събития в две програми – Училищна и Основна, 40 щанда с демонстрации и експерименти, изложби, научна книжарница и дейности на открито. Повече от 120 утвърдени и млади учени, иноватори, изследователи, комуникатори на науката и творци от 11 държави ще се изправят пред публики на различни възрасти за презентации, дискусии, работилници, демонстрации и шоута. Общата програма включва и няколко тематични цикъла, посветени на Космоса, Здравето, Нашата планета, Наука и изкуство, Технологии и Годишнини.
Вход в залите за събития в Общата програма става само срещу предварително резервирани пропуски или закупени билети, и не по-късно от 10 минути след началото на събитието. Всички събития за деца и голяма част от програмата за смесени публики е безплатна, а малка част от събитията са с вход от 5 лв. Билети и безплатни пропуски могат да се резервират на сайта на фестивала www.sofiasciencefestival.bg, раздел Програма.
Резервации за училищни групи
започнаха в началото на април и ще са отворени до края на месеца. Повече от 50 учители от София и други градове вече направиха резервации за своите класове. Учителите, които все още не са направили резервации трябва да проверят останалите места в раздел Програма за училища.
Събитията на английски, френски и китайски език са с осигурен превод на български, но посетителите, които се нуждаят от превод трябва да предвидят време да получат своите апаратчета за симултанен превод преди началото.
Официалното откриване ще се състои на открито на 11 май от 11:00 до 11:30 ч. в Зона „Големият взрив“ с участието на официалните гости.
Акценти в програмата през 2023 г. включват:

Тема ЗДРАВЕ: с участието на български, британски и украински учени, повечето от които участват за първи път. Пригответе се за разнообразни гледни точки, вълнуващи, важни открития, разбиване на неверни митове и страхове, и за надежда. Сред имената тази година ще видим проф. д-р Роберт Пенчовски, проф. дфнз Добромир Пресиянов, проф. д-р Милен Богданов, д-р Петър Ефтимов, проф. Нана Войтенко и проф. Павел Белан от Украйна, д-р Андрю Стийл от Обединено кралство.
Всички събития в темата можете да видите на: https://beautifulscience.bg/produkt-kategoriya/tema-zdrave/

Тема КОСМОС: д-р Стефани Малъм от САЩ, д-р Александър Айбео от Португалия, Михал Блашкевич и Робърт Новаковски от Полша, д-р Ерик Гургулон от Франция ще се срещнат с българските изследователи проф. д-р Леандър Литов, доц. д-р Владимир Божилов, Никола Каравасилев, Тихомир Димитров и други млади презентатори от България, за да надникнем в работата на телескопа „Джеймс Уеб“, черните дупки, екзопланетите, слънцето и много други международни космически надежди.
Всички събития в темата можете да видите на https://bit.ly/3H7R0V0

Тема ТЕХНОЛОГИИ: от работилници по 3D технологии до разговори за въздействието на ChatGPT, от борбата срещу ерозията на истината до зелените технологии, алтернативните източници на енергия, жените в технологиите, темата ще представят изобретателят на полимерната литиево-йонна батерия проф. Жан-Мари Тараскон и Франсоаз Претьо от Франция, проф. дн инж. Георги Тодоров, чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов, проф. Милена Георгиева, доц. д-р Аспарух Камбуров, доц. Мариана Тодорова, д-р Пламен Иванов, д-р Ваньо Везиров и други.
Всички събития по темата можете да видите на https://bit.ly/40qQ0Sx

Тема НАШАТА ПЛАНЕТА: включва срещи с миналото, настоящето и бъдещето на Земята, на нейното естествено богатство и биоразнообразие, както и предупреждения за опазването на нейните ресурси и сигурност при катаклизми. В темата среща си дават проф. Стийв Брусати от Обединеното кралство, Гибс Кугуру от Кения, д-р Петр Колински от Чехия, доц. д-р Николай Симов, доц. д-р Димитър Желев, д-р Евгения Сарафова, д-р Боян Златков, капитан II ранг Николай Данаилов и други.
Всички събития по темата можете да видите на https://bit.ly/3V5Y0Yb

Тема НАУКА И ИЗКУСТВО: въпреки че всяка година фестивалът обръща внимание на интердисциплинарната, органична връзка между изкуствата и науката, тази година темата е особено богата на събития и личности. Сред тях са писателят Георги Господинов и композиторът Георги Арнаудов, през визуалните артисти Боряна Зафирова и Иглика Христова, палеоартистът Владимир Николов, режисьорите Димитър Узунов и Момчил Алексиев, философът доц. д-р Борис Грозданов, както и проф. Дейвид Хауърд от Обединеното кралство и световноизвестният фантаст от Китай Лиу Цъсин.
Всички събития по темата можете да видите на https://bit.ly/3oCWe4t

Тема ГОДИШНИНИ: бележити български и световни годишнини, които представят постиженията от миналото в контекста на съвременните научни изследвания, както и значимостта им за днешния и бъдещ живот на човечеството. През 2023 год. В програмата са включени 70 години от основаването на Минно-геоложкия университет, 60 години от създаването на Геолого-географския, на Физическия и на Биологическия факултет на Софийския университет; 550 години от раждането на Николай Коперник, 60 години от първите трансплантации на бъбреци, черен дроб и бял дроб.
Всички събития по темата можете да видите на https://bit.ly/3AEkQwR
Тази година чуждоезичната публика в София ще може да присъства на събития на английски, френски и китайски език. Общо 22 са събитията от 16-те чуждестранни гости, поканени да пристигнат в София или да се включат чрез интернет връзка с помощта на международните партньори на фестивала. За първи път се предлагат и работилници за деца и младежи на английски език. Пълната програма от събития на чужди езици може да се види на адрес https://bit.ly/3V0rsir

На фестивала посетителите могат да видят още:

  • Инсталацията „Фантоми ІІІ“ на художничката Калина Димитрова, „Заеднодействай“ на Музейко и информационна изложба по проект SocKets https://bit.ly/3AlcMAJ
  • Научна книжарница с издателство „Жанет 45“ и кафене с МултиКулти, където ще се организират и срещите за автограф от автори на фестивала https://bit.ly/3H5nqiT
  • Щандове с експерименти и демонстрации на институти на БАН, Националния СТЕМ център, проектите на Фонд „Научни изследвания“, университети, технологични партньори, образователни институции и организации https://bit.ly/3LodiV9
  • Зона „Големият взрив“ за експерименти на открито https://bit.ly/3mUgXjQ
  • Паралелна програма на фестивални партньори https://bit.ly/43TaqXq
За най-малките посетители ще се проведат 39 работилници, в които от участват в експерименти, които ще могат да повторят и у дома https://bit.ly/3H4HCBo

Екипът на фестивала ще бъде подкрепен от множество млади доброволци. За първи път тази година организаторите предлагат възможност за доброволческо участие и на хора в пенсионна възраст.

Софийският фестивал на науката се организира от Фондация „Красива наука“. Основен партньор е Министерството на образованието и науката. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община.

Корпоративните партньори са компаниите А1, Аурубис, Нетера, Овергаз, Максиъм и ABC Design & Communications.

Академичните партньори са Българската академия на науките, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет – София, Минно-геоложкия университет, Химикотехнологичен и металургичен университет,  Фонд „Научни изследвания“, Форум Демокрит, Български антарктически институт, Clean&Circle, Национален STEM Център

Международните партньори са Австрийско посолство, Британски съвет, Британско посолство, Мрежата за наука и иновации, Португалски културен и езиков център „Камойш София“, Полски културен институт, Институт Конфуций, Посолство на Украйна, Посолство на САЩ, Френски институт, Легранд, Наос, Чешки културен център

Логистичните партньори са София Тех Парк, Bea Solutions, Жанет 45 и МултиКулти Колектив.

Медийни партньори са БТА, издателство АзБуки, National Geographic, Наука ОФФНюз, Mediabricks.bg, The Sofia Globe, Програмата, БГ Наука

В сътрудничество с АБВ Академия, Академия „Роботика“, Академия „Сметало“, Академия по програмиране „Dev Academy”, Арте Урбана Колектив, Асоциацията на младите полярни изследователи, Био Игри, Географ БГ, Българско школо, Детски научен клас, Зоологическа градина-София, Издателство „Колибри“, Издателство „Сиела“, Корпус за бързо гърмене, Международен музикален фестивал “Софийски музикални седмици”, Музейко, Образование без раници Khan Academy, Планетарен информационен център по астронавтика, Сандъците БГ, Технократи, ТехноМеджикЛенд, Университет за деца, Център за изследвания и анализи, Център по забавна математика, ЧОУ Izzi Science for Kids, MindHub, SciHigh, Space Academy./ngobg.info


 
 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави