Търсене на
контакти на фирми
 

България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан ще осигурят газ за ЕС

 България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан ще осигурят газ за ЕС

В присъствието на президентите на България и на Азербайджан - Румен Радев и Илхам Алиев, в София бе подписан меморандум по инициативата Solidarity Ring за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз.

Под документа подписите си положиха българският служебен министър на енергетиката Росен Христов, министърът на енергетиката на Румъния Вирджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министърът на икономиката на Словашката република Карел Хирман и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Меморандумът е за развитие на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България ("Булгартрансгаз"), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream) и държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR). 

Съвместната инициатива Solidarity Ring (STRING) беше предложена от България и подкрепена от Европейската комисия. Проектът позволява пренос на допълнителни количества природен газ от Азербайджан, като се използва съществуващата газопреносна инфраструктура на България, Румъния, Унгария, Словакия.

Събитието съвпада с официалното откриване на представителство на SOCAR у нас беше договорено между двамата държавни глави през септември миналата година. Тогава Илхам Алиев бе на официално посещение у нас по покана на Румен Радев, като визитата включваше и официалното откриване на газовия интерконектор между Гърция и България.

Междувременно председателят КЕВР Иван Иванов съобщи, че след 2 седмици SOCAR ще получи лиценз за търговия с природен газ. Изявлението му идва, след като на свое заседание регулаторът разгледа заявлението на азербайджанската компания за издаване на лиценза.  

Иван Иванов отбеляза, че издаденият лиценз още повече засилва позициите на България като страна, която се явява изходна за доставката на природен газ за други страни в региона./dir.bg

 

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави