Търсене на
контакти на фирми
 

Нови хоризонти за индустрията: България се присъедини към Европейския алианс за батерии

 Нови хоризонти за индустрията: България се присъедини към Европейския алианс за батерии

България има ясно заявени амбиции да развива високотехнологични зелени производства. Присъединяването към Европейския алианс за батерии отключва нови хоризонти пред българската наука, индустрия и иновации, смята президентът. Това заяви президентът Румен Радев при подписването на декларация, с която България се присъедини към алианса.

Официалната церемония се състоя в "София тех парк", а на нея присъстваха още еврокомисарят Мария Габриел, министърът на иновациите Александър Пулев, вицепремиерът Атанас Пеканов, министърът на енергетиката Росен Христов и на икономиката - Никола Стоянов.

Документът бе подписан от изпълнителния директор на изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, който ще представя страната ни в Европейския алианс за батерии, а от другата страна подпис сложи изпълнителният директор на Inno Energy за Централна Европа Марчин Василевски, информира БТА.

По време на церемонията президентът заяви, че е убеден, че с включването на България в Европейския алианс за батерии,  страната ни ще може да развие своя потенциал.

"Подписването се случва в момент, в който в Европа текат мащабни и динамични процеси по преосмисляне на цялостния подход на Европейския съюз към единния пазар. Период на разгръщане на стратегията за дългосрочна конкурентна способност на ЕС. На новия европейски акт за индустрия с нулеви нетни емисии", коментира държавният глава.

Държавният глава увери, че България ще заеме важно място в алианса и в този сектор на европейската индустрия. Не само със своя човешки и индустриален капитал, но и с добиването на цветни метали в нашата страна. България е шеста в този сегмент в ЕС. Страната ни произвежда 7% от електролитната мед в ЕС и осем процента от оловото, посочи президентът. Радев поздрави и автомобилната индустрия, която има над 11% принос за брутния вътрешен продукт на страната, 350 компании и 70 000 работни места.

По думите му трябва да осъзнаем, че Европа поема курс към решителна трансформация за установяване на ясна посока за постигане на стратегическа автономност чрез развитието на иновативна, но и пълноценна, всеобхватна индустрия и енергетика.

Като изключително важна стъпка за утвърждаването на ролята и участието на България в алианса определи акта на подписването на споразумението европейският комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

По думите й присъединяването на България означава нови 440 участници в областта на иновациите. Тя напомни, че страната ни е сред основните производители на електроенергия в Югоизточна Европа, но за момента Старият континент има още работа пред себе си, тъй като все още не е преодоляна зависимостта от вноса на батерии и суровини от търговски партньори в света. "Затова за Европа е важно да се увеличи производството на такъв тип технологии. Само така можем да реализираме и общите ни амбиции за по-екологосъобразно бъдеще", смята еврокомисарят.

"Вярваме, че България трябва да има своето място, да е ключов партньор във важни за нас индустрии", каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов на церемонията. "Вярваме, че днес поставяме солидна основа и с общи усилия през следващите години България ще се превърне в европейски лидер в производството на технологии за електромобилност, но и също така ще бъдем европейски лидер за производство на системи за съхранение на енергия. Той добави, че БАИ не е просто административна структура, а важна държавна институция и проводник на ключови икономически политики на България.

Алиансът обединява над 800 индустриални и иновационни партньори в цялата верига на доставки, посочи Богданов и обясни, че страната ни цели да подобри своята конкурентоспособност в този сектор, но и на Европа като цяло.

"Автомобилната индустрия в България е една от най-бързоразвиващите се. 90 процента от автомобилите в Европа използват критични компоненти, сензори, произведени в България, но потенциалът на българската автомобилна индустрия тепърва ще се открои. Предвиждаме, че основният фокус ще бъдат технологии за електрически автомобили, вклчително батерии, инвертори, силова електроника, захранвания", каза Богданов.

Той допълни, че като част от това партньорство в България ще бъдат изградени центрове за обучение и преквалифициране на експерти, с което да се обезпечи бързоразвиващата се индустрия за производство на батерии у нас. За да се ускори технологичният трансфер, ще се работи и с наши водещи университети, иновационни институти, индустриални асоциации и партньори./dir.bg

 

 

 

 

 

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави