Търсене на
контакти на фирми
 

Vivacom обяви финалистите в осмото издание на програмата Vivacom Регионален грант – за подкрепа на местните общности

Vivacom обяви финалистите в осмото издание на програмата Vivacom Регионален грант – за подкрепа на местните общности

Вече са ясни финалистите в осмото издание на Vivacom Регионален грант. Журито на конкурса отличи 14 проекта в сферите Образование и Околна среда на 14 граждански организации, които ще получат финансиране от Vivacom на обща стойност 62 758 лв. Отличените бяха представени на събитие в зала Launchee –  ЦУМ, в София, на 16 март 2023 г.

Проектите, които получават финансиране в осмото издание на Vivacom Регионален грант, ще работят в рамките на една година за трайно намаляване на отпадъците в конкретни населени места, за почистване на битови отпадъци в реки и предотвратяване на замърсяването им, за дългосрочно рециклиране на отпадъци в училища, за екологично образование на ученици и деца от детски градини, за пестене на водните ресурси в четири села, за подкрепа на приобщаването на глухи деца в училище и други.

Vivacom Регионален грант подпомага за поредна година развитието на регионите в България и насърчава участието на местните общности, като предоставя безвъзмездно финансиране на граждански организации за вдъхновяващи проекти в сферите Образование и Опазване на околната среда. Партньор на програмата от самото създаване е Български център за нестопанско право. В рамките на осемте издания на Регионалния грант Vivacom са подкрепени 108 проекта на 98 организации с обща стойност над 500 000 лв.

„Тази година отчитаме рекордно висок интерес към Vivacom Регионален грант – получихме 360 кандидатури от цялата страна, а над 75% от организациите участват за първи път в инициативата. За нас това е потвърждение за значението и ползата от тази програма. Вярваме, че образованието и опазването на околната среда са ключови за устойчивото развитие на всяко населено място, независимо от неговата локация и големина, затова фокусираме усилията си в тези две области“, сподели Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

От 28 ноември 2022 г. до 11 януари 2023 г. юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, народни читалища и настоятелства към училища и детски градини имаха възможност да кандидатстват с проектни идеи в осмото издание на Регионалния грант. В конкурса се включиха 360 проекта от всички 28 области на България. Традиционно, най-многобройни бяха проектите от областите София-град, Варна, Пловдив, Русе, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч, Софийска област, Стара Загора, Благоевград, Добрич и Смолян.

Най-голям брой проекти са подадени в сферата Образование, следвани от проектите, които комбинират двете сфери на конкурса. Най-малък брой са в сфера Опазване на околната среда.

Проектите оцени жури в състав:

  • Ива Дойчинова, активист и журналист за граждански каузи;
  • Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“;
  • Райко Байчев, журналист в онлайн медията Actualno.com;
  • Симона Стилиянова, съосновател на „Основа“ и основател на Zero Waste Sofia;
  • Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право
  • Елица Георгиева, директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom.
„Като член на журито, всеки път, когато чета прекрасните идеи на организации от цяла България, за промяна, тук и сега – се зареждам с енергия и вяра в това, че всичко зависи от нас и нашата отдаденост към общностите, в които живеем. Затова подкрепата на Vivacom чрез програмата Регионален грант е изключително значима. Тя насърчава промени в положителна посока и подпомага регионалното развитие“ – споделя Надя Шабани.
 

Кратко представяне на отличените проекти в осмото издание:


Фондация „Арт Бюро" от София печели с проекта „Отвъд стената – заедно на приключение”, чиято основна цел е да повдигне темата за разбирането и толерантността към глухите хора. Населените места, в които ще се изпълняват дейностите, са Габрово, Ловеч и Видин, където чрез интерактивна работилница и театрален спектакъл ще общуват общо 400 глухи и чуващи деца. Театралната постановка ще бъде иновативен артистичен продукт в посочените градове, където достъпът до подобни постановки, адаптирани за глуха аудитория, е ограничен. Освен това ученици, учители и младежи ще участват в обучителен процес, в който по разбираем и увлекателен начин ще се запознаят с жестовия език.

Финансиране печели също и проектът „Еко-приобщаващи игри" на сдружение „Знание Ловеч“, като целта му е да насърчава „зелено“ мислене сред младите хора в града и да приобщи към тази тема деца и ученици със специални образователни потребности чрез разработване на образователни материали и игри на екологична тема и осъществяване на еко-кампания.

Сдружение „Чиста Струма“ от София печели с проект „Ангажиране на обществото с мисията за чиста река Струма".  От 2020 г. сдружението се занимава с почистване от битови отпадъци на различни участъци на река Струма. Настоящият проект е с фокус върху река Банщица, която е приток на Струма, минава през кв. Изток на Кюстендил и околните села и носи със себе си огромно сметище. Сдружението ще ангажира с различни дейности ученици от града и селата и  ще работи с хората в околните села и махали, които са в основата на замърсяването на реките в района чрезсрещи, събития и конкурси за събиране на отпадъци, както и благотворително бягане.

Проектът „Млади Еко Реактори“ на сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“, от гр. Карлово ще насърчи младите хора от Община Карлово да реагират на дейности, замърсяващи околната среда, да рециклират и редуцират отпадъци и да реставрират еко-пътеки и маршрути в НП „Централен Балкан" и Средна гора. Проектът ще се осъществи в градовете Карлово, Калофер, Клисура и селата Климент, Ведраре и Бегунци, в партньорство с Дирекция на Национален парк „Централен Балкан“, Държавно горско стопанство „Клисура“, Сдружение „БГ Бъди Активен“ и местни училища.

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие от гр. Варна печели с проект „Симулатор“. Организацията ще помага на млади хора от Варна да осъзнаят и научат повече за ролята на човека в процесите на глобалното затопляне. Ще осъществят това чрез демонстриране на възможностите на образователния инструмент „Симулационен модел En-ROADS“ сред ученици и учители и регионалните инспекторати на МОН. Планират да достигнат до 200 ученици от Варна. Ще създадат и образователен видео клип, който да служи като помагало за учителите за това как могат да използват симулатора в час.

Студио за документален театър ВОКС ПОПУЛИ от София получава шанса да осъществи проект „Еко карнавал“. Целта е  създаването и разпространението в благоевградска област на детски образователен спектакъл, който по забавен и интерактивен начин да запознае децата от 5 до 10 годишна възраст с темите за опазване на околната среда, разделното събиране на отпадъци и рециклирането. Представлението ще бъде разработено специално за представяне на място (в учебна среда) в детските градини и началните училища в област Благоевград. Планират се най-малко 20 публични представяния с поне 1500 зрители до края на 2023 г.

Народно читалище „Просвета–1919” гр. Костандово, обл. Пазарджик печели с проект „Аз съм Костандово“ за превенция на прекомерното замърсяване с битови отпадъци, както и отпадъци от пластмаса за еднократна употреба и найлонови изделия и намаляване на употребата им от жителите и гостите на Костандово. Скорошно проучване сред жителите на града показва, че въпреки че мнозинството от гражданите намират опазването на околната среда за много важно (68%), едва 27% изхвърлят отпадъците си разделно, а само 10% участват редовно в инициативи за почистване на обществени пространства. С поредица от дейности в рамките на проекта читалището иска да покаже на хората, че не е толкова трудно да направят малки промени в ежедневието си, за да могат да постигнат голям ефект с намаляването на отпадъците и облагородяването на града.

Училищното настоятелство при СУ „Христо Ботев“, Карнобат получава възможност да осъществи проекта „Да смачкаме отпадъците", като това ще доведе до възможността над 800 ученици да изхвърлят разделно в специално изработени контейнери пластмасови отпадъци и метални кенчета, които ще бъдат разположени на ключови места в училище. Ще бъдат поставени и преси за смачкване на пластмасови бутилки, които ще намалят с 80% разходите за складиране, транспорт и унищожаване на отпадъците. В проекта ще бъдат включени ученици от VI клас, които ще изучават, представят и популяризират сред съучениците си проблема със замърсяването с пластмасови отпадъци и ще насърчават рециклирането им.

Фондация „Доброволците на Свв. Георги“ от София печели с проект „Еко-камионче за топла храна“. Благодарение на дарители и оборудвано камионче, от няколко години организацията предоставя няколко пъти седмично топла храна на хиляди нуждаещи се хора в района на Александровска болница в София. С настоящия проект фондацията ще включи потребителите си като доброволци и да облагороди района около мястото, където раздават храна, с редовно събиране на отпадъци и предаването им в съответните пунктове; поставяне на контейнери за разделно събиране; оборудване на камиончето с уреди и съоръжения за екологична енергия за готвене и ВЕИ; използване на екологични съдове за многократна употреба. Цел на проекта е също да заздрави и развие общността от доброволци, съмишленици, поддръжници и нуждаещи се и да се насърчи общуването и взаимната подкрепа между тях.

Фондация „Стрей Шийп“ от Пловдив печели гласовете на журито с проекта „С две ръце и голямо сърце“, като в рамките на една година екип на фондацията ще проведе 25 обучения по жестомимичен език в общински училища в Пловдив, където има концентрация на глухи деца. Екип на фондацията ще влиза в класове, в които има глухи деца, и ще обучава съучениците им на езика на жестовете. „Ще обучим 2000 ученици от 1-4 клас, както и 100 учители на основни понятия на жестовия език. Когато съученици и учител натрупат базови познания по жестов език от около 500 до 600 думи, това би оказало огромно отражение върху развитието на глухите ученици и реалното им включване в училищната среда" – казват от фондацията.

Проекта „Климатична наука в класната стая“ на сдружение Горичка, София, печели с това, че ще повиши знанието за климатичните промени на учители и ученици от прогимназиален и гимназиален етап в три училища в София, Плевен и Кърджали. Горичка ще използва иновативен инструмент – игра „Климатична фреска", която протича под формата на работилница и е създадена от френски специалист по климата. С помощта на сертифициран фасилитатор и комплект от 42 илюстрирани карти участниците откриват причинно-следствените връзки между човешката дейност и различните елементи на климатичната промяна. До момента в работилницата са участвали 800 000 души от целия свят, в България броят е над 1000. Работилницата може да се използва в часовете по география, физика, химия и биология, както и в часове на класа или гражданско образование.

Народно читалище „Родопска искра 2020“ от село Лилково, общ. Родопи, ще осъществи проекта „Планината – учител и вдъхновител“. Целта е по забавен и креативен начин деца и възрастни да опознаят планината и гората, застрашените видове и начините за опазването им. Повечето от идеите са предложени от децата на селото – акция за почистване на селото и реката, двора на читалището, маршрути в гората; акция по засаждане на дръвчета; образователни игри за горските обитатели; поход с практическа образователна лекция-игра; лагерен огън с образователни игри и нощувка в палатки.

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) от София с проекта си „Back to school – кауза природозащита” ще влезе в  училища във Велико Търново, Червен бряг и София с  настоящите и бъдещи професионалисти по опазване на околната среда. Целта е да запали интереса на минимум 100 ученици към природозащитата, а от друга страна да им даде възможност да участват в решаването на  конкретни природозащитен проблем и по този начин да им покажат, че светът, в който живеем, зависи от нас и нашите собствени действия. Примерни природозащитни акции са почистване на горите в местност Ешков дол в Червен бряг, теренни практики под формата на урок на открито в района на р. Янтра край Велико Търново и Южен парк в София и др. Партньор на проекта е Студентски клуб „Голямата картина“ в Биологическия факултет на Софийски университет „Климент Охридски”.

„За да не ходи водата на кино“ е проект на Народно читалище „Селска пробуда–1925" в с. Горно Пещене, обл. Враца. Целта на читалището е да допринесе до ограничаване на пилеенето на вода, като повиши съзнанието на жители на 4 села за ценността на водата като природен ресурс и неговата ограниченост. Да им покаже как могат да постигнат добри резултати в градинарството с много по-малко вода чрез демонстриране на добри практики, идеи, съвети и дискусии, посветени на конкретни методи за пестене на вода. Читалището планира да достигне до 600 човека от тези села и да създаде мрежа за еко-сътрудничество и промотиране на устойчиви методи и техники за обработка на семейните градини с фокус върху пестенето на водата./ngobg.info

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави