Търсене на
контакти на фирми
 

(съ)Твори история за силата да помагаме за конкурса „Граждански Будилник“ 6

(съ)Твори история за силата да помагаме за конкурса „Граждански Будилник“ 6
ТЕМА НА КОНКУРСА 
 
Пожари, наводнения, бедствия, житейски несгоди … кризи. Често истинските герои в тези истории, са те ДОБРОВОЛЦИТЕ - които носят необикновената сила да се обединяват за миг и да помагат за бързото справяне с всяка беда. И нищо не може да ги спре, когато вярват, че каузата за общото Добро си заслужава 

Доброволчеството всъщност е другото име на сдружаването. Независимо дали е инициирано формално или не, дали е кампанийно или стихийно, доброволчеството свързва хората с Другите в името на голямата кауза – да се помогне. За нас, доброволците са хора активисти по душа. Те не  се примиряват с несправедливостта. И вместо да чакат – действат. Събират се като граждански организации или неформални групи или пък се включват в доброволчески кампании на НПО, за да направят света и обществото, в които живеем, едно по-добро място. 

 

Ако ти си творческа натура и се занимаваш с фотография, рисуване или писане на текстове, участвай с твоя авторска творба в шестото издание на 

 

конкурса за социално ангажирано изкуство  

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 

на тема „Свързани в Доброто: Силата да си помагаме“ 

 

Чрез езика на твоето изкуство очакваме да ни разкажеш истории за обединяващата енергия на доброволчеството. При разработване на творческата си концепция може да се водиш от тези няколко насочващи въпроса: 

  • >> Как доброволчеството свързва хората?  
  • >> Колко голяма може да е силата на гражданското сдружаване, когато е в името на обща кауза – да помагаме?  
  • >> Какво можем да постигнем, когато действаме заедно?  
  • >> Може ли сдружаването да е ключът към успеха на всяка доброволческа кампания?   

Отговорите може да потърсиш там, навън, сред хората, доброволческите групи и гражданските организации. Авторските произведения могат да отразяват реални събития или случки, срещи с граждански организации, доброволци, както и да бъдат изцяло плод на твоето въображение.  

 

Защо е важно: Правото на сдружаване е едно от основните наши граждански права, което ни позволява да се организираме, да създаваме общности, да се чуваме и да бъдем чути, да правим това, което вярваме, че е най-добро за самите нас и за тези, на които искаме да помогнем.  

 

Сигурни сме, че и ти си сред тези пламенни активисти, за които човешките и гражданските права са идеал, а не даденост, и си с готовност да говориш по важните теми на творческия език, който ти се отдавна най-добре. 

 

Нямаме търпение да видим твоето вдъхновение! 

ГРАФИК НА КОНУРСА 
  •  

  • - Кандидатстване в шестото издание на конкурса „Граждански Будилник“: 1 февруари – 1 април 2023 г. 

  • - Онлайн гласуване във Facebook страницата на конкурса: 24 април – 24 май 2023 г. 

  • - Фестивал за изкуство и права ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК vol.6 и награждаване на победителите в конкурса: 1 юли 2023 г. 

  • - Изложба с избрани творби от конкурса пред Народен театър „Иван Вазов“: 3-17 юли 2023 г. 

 

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА 

 

1) Кандидати за участие в конкурса могат да бъдат: български и чуждестранни автори, на възраст - над 14 години.  

2) Не се изисква кандидатите да имат професионален творчески опит. Приемат се работи на утвърдени автори, като се окуражава участието на творци, които са в началото на творческата си кариера.  

3) Всеки автор може да подаде до 5 творби за участие във всяка от 3-те категории: „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“. 

4) Кандидатстващите фотографии, илюстрации и текстове трябва да бъдат авторски произведения, които изследват и отразяват зададената тема: „Свързани в Доброто: Силата да си помагаме“. 

5) Изискване е творбите да не са били отличавани или публикувани в рамките на друг конкурс.  

6) В категория „Фотография“ се приемат:   

  • професионални фотографии   

  • любителски фотографии  

7) В категория „Илюстрация“ се приемат:  

  • илюстрации  

  • рисунки  

  • плакати  

  • живопис 

  • графични изображения 

  • колажи 

  • типографски работи 

  • комикси  

8) В категория „Текст“ приемаме:  

  • есета до 1,200 думи  

  • текстове с поезия до 1,200 думи  

  • текстове с проза до 1,200 думи  

 

9) Към кандидатурата задължително се посочват: 

  • Две имена, имейл и телефон за връзка с автора/авторския колектив 

  • Възраст на автора/авторския колектив 

  • Категория на творбата/серията творби 

  • Заглавие на творбата/серията творби, съответно – на всяка отделна творба (когато не са в серия) 

  • Послание на творбата – до 60 думи 

  • Кратка история на творбата/серията творби - кога е създадена и какво е провокирало автора/авторския колектив да я създаде 

  • Съгласие, съотв. несъгласие на автора/авторския колектив за публикуване на творбата/серията творби във Facebook страницата на конкурса за гласуване от публиката. 

10) Авторите, чиито творби са отличени в конкурса и класирани за включване в изложбите, следва да разрешат и изрично да предоставят на Български център за нестопанско право - организатор на конкурса „Граждански Будилник“ 2023 - безвъзмездното право на ползване върху авторските творби за популяризиране на резултатите от конкурса и разпространение на творбите с некомерсиална цел посредством изложбите и банката с изображения за свободно ползване от трети лица. 

 

Важно: Български център за нестопанско право ще направи предварителен подбор на получените кандидатури за тяхното съответствие с темата и правилата на конкурса. Произведения, които не отговарят на условията на конкурса, уронват доброто име на организатора, подстрекават към насилие или език на омразата, няма да бъдат допуснати до оценка от журито, както и за публично гласуване. 

 

Важно: Български център за нестопанско право не използва, не разпространява и не популяризира по никакъв начин некласирани от журито авторски произведения, получени на етап кандидатстване, чиито автори във формуляра за кандидатстване са отбелязали изричното си несъгласие творбите им да бъдат публикувани на Facebook страницата на конкурса за гласуване от публиката. 

 

КАК И КЪДЕ ДА ИЗПРАТИШ СВОЯТА ТВОРБА 

 

Стъпка 1: За да се включиш в конкурса, трябва да попълниш този >> ФОРМУЛЯР ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ  <<

 

Стъпка 2: Дигиталните копия на авторските фотографии, илюстрации и текстове се подготвят за изпращане във формат: jpg, png, pdf или word – като прикачени файлове. Ако са по-големи от 5 MB – се подготвят за изпращане чрез линк за сваляне на файловете от платформа за безплатно споделяне (например, wetransfer.com, dox.bg, tranz.it, dropbox.com). 

 

Стъпка 3: Формулярът за кандидатстване и приложените към него творби се изпращат на имейл: budilnik@bcnl.org, лице за контакт – Айлин Юмерова. 

 

Важно: Творбите в „Илюстрация“ следва да са предварително дигитализирани като снимки или сканирани (в случай че не са създадени в дигитална среда). 

 

Краен срок за кандидатстване: 1 април 2023 г., включително. 

ЖУРИ НА КОНКУРСА 

 

За нас е огромна чест и тази година сред експертното жури да застават изтъкнати професионалисти и културни деятели в съответната категория: 

 

Жури в категория ФОТОГРАФИЯ 

 

  
  •  

  • Надежда Павлова - куратор на галерия Синтезис. Интересът ѝ към фотографията е от над 20 години, първоначално като автор, а впоследствие като куратор и историк. В последните години фокус на изследванията ѝ са фотокнигите. Надежда води курс по „История на фотографията в България“ към НХА, където в момента е докторант. 

  • Мирослав Маринов – фотограф на свободна практика, преподавател по фотография и основател на Софийска фотографска школа. 

  • Александър Николов – визуален журналист и дигитален човек, автор на мултимедийната документална история „Последният дар на човека“. Носител е на наградите „Журналист на годината“ 2021 на БХК, „Сайт на годината“ 2021, BG Press Photo и др. Стипендиант е на Кралското фотографско общество на Обединеното кралство.  Работи като комуникационен експерт в Българска фондация Биоразнообразие. 

 

Жури в категория ИЛЮСТРАЦИЯ 

 

 

  • Велина Мавродинова – съосновател и дългогодишен творчески директор на Enthusiasm – водеща брандинг компанията. С 30-годишния си опит като графичен дизайнер, артдиректор и илюстратор, тя стои зад изграждането на някои от най-популярните марки на българския пазар, установени успешно и на международните пазари. 

  • Розалина Бурковавизуален артист, илюстратор и режисьор на анимации, работила за марки и организации като New York Times, Human Rights Watch, NBC, Tate Modern, Washington Post и Gucci, както и за различни социални каузи и проекти с фокус върху отговорното отношение към природата, правата на жените и борбата срещу половите стереотипи. 

  • Весела Данчева режисьор и продуцент на късометражни анимационни филми, основен двигател на платформа Компот Колектив и преподавател по анимация в Нов български университет и Национална художествена академия. Професионално се занимава с анимация от 2001 г. когато завършва своето образование в художествената академия “Willem de Kooning”, Ротердам и специализира в “School of Visual Arts”, Ню Йорк. След като се завръща в България през 2006 г. създава Компот Колектив заедно с Иван Богданов, където обединяват художници с разнообразен визуален език и афинитет към анимацията. Колективът продуцира през годините десетки авторски анимационни филми, които са награждавани и селектирани по национални и международни филмови фестивали из целия свят. 

 

Жури в категория ТЕКСТ 

 

 

  • Захари Карабашлиев български писател, драматург и сценарист, главен редактор в голямото българско издателство „Сиела. Автор е на книгите: „Опашката“, „Хавра“, „18% сиво“; на повестта „Жажда“; на сборниците с разкази и есета: „Не толкова кратка история на самолета“, Кратка история на самолета, Симетрия“; на илюстрованата детска книга в съавторство „Приказката“; на сборниците с пиеси „Откат“, „Обича ме, не те обича, Преодоляване”, „Нашата Коледа. Белетристиката му е превеждана и публикувана в над 10 държави, включена в престижната американска антология „Най-добрата европейска проза 2018. Пиесите му са поставяни на сцени в България и чужбина. В София и страната се играят представленията Опашката (реж. Явор Гърдев, ДКТ Иван Радоев, Плевен) и Талант“ (реж. Василена Радева, ДКТ Иван Радоев, Плевен). Автор е на киносценарии „18% Сиво, Имало едно време един Уестърн, Неделя вечер; на късометражни филми История с торта и Топлина на непозната“. През 2017 основава Международния литературен фестивал “Варна Лит”. От 2014 до 2019  води курс по творческо писане в СУ Св. Климент Охридски като хоноруван преподавател. През 2021 е удостоен с Доктор хонорис кауза на Шуменски Университет Св. Епископ Константин Преславски“.  

  • Веселина Седларскажурналистка с 40 години стаж в сферата. Работила е във вестниците „Сливенско дело“, „Черноморски фар“, „Труд“, „Стандарт“ и „Новинар“, в радио „Свободна Европа“, в сп. „Тема“ и в коментарния сайт „Редута“, сега публикува в „Портал Култура“. Написала е шест книги: „Сънувах Мисисипи“, „Пасажерите на Ной“, „Кладенецът“, „България за начинаещи“, „Депресията ме обича“ и сборника с разкази „Гладни сърца“. Носителка е на журналистически награди. Редактирала е някои от най-популярните български романи, публикувани от издателство „Сиела“. Работи и като преводачка на книги от английски език. 

  • СтефанИванов – поет, културолог и доктор по философия, автор на стихосбирки, резидентен драматург на Националния театър на Люксембург (2018). Съавтор е, заедно с Иван Добчев, на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление, а пиесата му „Същият ден“ е поставена в Ню Йорк в LPAC (2017). През 2019 г. късометражният анимационен филм „Задачи за деня“, по едноименното му стихотворение, е официално предложение на България за „Оскар“. 

 

 

Важно: При оценяване на кандидатурите журито ще преценява, доколко: 

  • Творбата/серията творби отговарят на целите на конкурса. 

  • Творбата/серията творби е оригинална и не копира вече съществуващи произведения. 

  • Творбата/серията творби има изразена художествена стойност и композиционна цялост/завършеност.  

  • Творческото съдържание е разбираемо, носи ясни послания и прави паралел към темата „Свързани в Доброто: Силата на помагаме“. 

  • Темата е представена по оригинален и атрактивен начин. 

  • Чрез творбата/серията творби се изразява ангажираност, разбиране и отношение към съдържанието и значимостта на гражданското право на сдружаване.  

 

НАГРАДИ ЗА ОТЛИЧЕНИТЕ АВТОРИ 

 

Най-добрите заслужават отличие и допълнителен стимул за развитие! Ето защо най-въздействащите и свързани с темата творби ще получат и финансова награда от фонда на конкурса. 

 

С дарителската ни кампания* целим да наберем 10 000 лв. за наградния фонд на конкурса и за организирането на фестивала за права и изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК vol.6, на който отличените автори ще бъдат наградени.  

 

Сумата ще бъде разпределена под формата на парични награди за 9-те автори на най-въздействащите творби, отличени от журито на „Първо място“, на „Второ място“ и на „Трето място“.  

 

По-широка селекция творби ще бъдат представени в изложба на открито в столична градина пред Народния театър „Иван Вазов“от 3 до 17 юли 2023 г., както и популяризирани в онлайн изложба. Отличените произведения ще бъдат публикувани в онлайн банка за свободно ползване на изображения на сайта на БЦНП. 

 

Важно:Български център за нестопанско право ще сключи индивидуален договор за награда с всеки автор, спечелил парична награда. Период за сключване на договорите: началото на юли 2023 г. 

 

 

*ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ ЗА НАГРАДНИЯ ФОНД НА КОНКУРСА 

 

До 1 април целим да наберем 10 000 лв. за наградния фонд на конкурса „Граждански Будилник“ 2023 и за организацията на Фестивала за изкуство и права ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК vol.3. 

 

Половината от набраните дарения ще бъдат раздадени под формата на парични награди за авторите на най-добрите творби, които разказват за силата да помагаме, когато сме свързани в Доброто.   

 

Удари едно рамо и сподели кампанията ни, за да стигнем до повече хора: 

 

Подкрепи творците – защитници на правата и гражданския активизъм с дарение за каузата на

❤️ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК❤️

ГЛАСЪТ НА ПУБЛИКАТА 

 

Докато експертното жури оценява творбите, публиката също ще може да излъчи своите фаворити. От 24 април до 24 май 2023 г., 23:59 часа, ще тече онлайн гласуване във Facebook страницата на конкурса.Творбите, получили най-голям брой споделяния (shares) в своята категория („Фотография“, „Илюстрация“, „Текст“), ще бъдат удостоени с отличието „Изборът на публиката“, а техните автори ще получат символични предметни награди. 

 

КОЙ ОРГАНИЗИРА КОНКУРСА И ЗАЩО 

 

Организатор на конкурса „Граждански Будилник“ е фондация „Български център за нестопанско право“ (БЦНП). Ние сме неправителствена организация в обществена полза. Нашата мисия е да подкрепяме хората в България да се сдружават свободно и да са граждански активни. Това правим повече от 22 години. За нас сдружаването и гражданските организации са повече от ценност – те са двигателят на гражданското общество. 

 

Затова, за нас е особено важно все повече хора да разпознават гражданските организации около себе си, да бъдат съпричастни към техните каузи, да доброволстват и да се доверяват на силата да се свързваме в Доброто и да помагаме. 

 

С тази идея преди 5 години стартирахме „Граждански Будилник“ – конкурс за творци, които искат да поставят темата за гражданските свободи и възможността да се сдружаваме, да говорим свободно, да протестираме. В петте издания досега участие взеха над 480 български и чуждестранни автори. Получихме повече от 940 творби:  илюстрации, комикси, стихотворения, есета, разкази, публицистични материали, фотографии, фото истории.  

 

ЗА ВЪПРОСИ 

 

Ако имаш въпроси, свързани с кандидатстването, може да ни пишеш на имейл: budilnik@bcnl.org.  

 

Надяваме се, че сме успели да те вдъхновим и вече имаш идея как можеш да разкажеш история за силата на гражданските права, Доброто и сдружаването. Очакваме те в това приключение!

 

ngobg.info

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави