Търсене на
контакти на фирми
 

На 1 март стартира Системата за контрол на вноса 2: ето какво значи това за фирмите

 На 1 март стартира Системата за контрол на вноса 2: ето какво значи това за фирмите

В 13:00 часа на 1 март 2023 г. в България и още 17 държави от ЕС, Швейцария и Норвегия, ще бъде въведена в експлоатация Системата за контрол на вноса 2 (Import Control System - ICS2) - фаза 2, съобщи Агенция "Митници".

ICS2 - фаза 2 засяга всички икономически оператори, участващи в обработката, доставката и транспортирането на товари, експресни или пощенски пратки с въздушен транспорт. С нея се въвежда изискването за подаване на данни за Обобщени декларации за въвеждане (ОДВ) преди натоварване и преди пристигане за всички стоки, превозвани с въздушен транспорт, както и подаване на Уведомление за пристигане на транспортното средство.

Достъпът до общоевропейския модул на TAXUD (Taxation and Customs Union) може да бъде заявен и осъществен чрез българския дигитален митнически профил на икономическия оператор. Изграждането на връзка между българската и европейската системи е извършено в рамките на проекта "Надграждане на основните системи на Агенция "Митници" за предоставяне на данни и услуги - БИМИС (фаза 3)", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд, се пояснява в съобщението.

До началото на октомври 2023 г. ICS2 - фаза 1 и ICS2 - фаза 2 ще работят паралелно, а бизнесът ще може да се възползва от преходен период до 2 октомври с.г. след заявка към митническата администрация на държавата-членка, в която е регистрирана компанията. В същото време Европейската комисия обяви и дерогация за някои европейски държави, които нямат готовност за въвеждане на фаза - 2 към 1 март 2023 г./dir.bg

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави