Търсене на
контакти на фирми
 

Клъстерите получават 40 млн. лв. за развитие

Клъстерите получават 40 млн. лв. за развитие

С 40 млн. лв. от оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност" ще бъде финансирано развитието на клъстерите у нас. Новата процедура е отворена за кандидатстване до 28 април 2017 г., съобщи зам.-министърът на икономиката в оставка Даниела Везиева по време на представянето й.

"Очакваните резултати по процедурата се изразяват в подкрепа на клъстери с цел повишаване степента на интеграция на местните доставчици в посока максимално използване на техния капацитет за разработка на конкуренти иновативни бизнес продукти и услуги, както и за активно присъствие на регионалния, националния и външния пазар", каза Везиева.

По процедурата могат да кандидатстват обединения от фирми, които трябва да получат категоризация от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Категоризацията се въвежда след като през изминалия програмен период 2007 – 2013 г. се нароиха над 200 клъстери с цел да усвоят европейски средства.

Сега Агенцията за малките и средните предприятия ще дава три вида сертификати - клъстери в начален етап на развитие, развиващи се клъстери и развити клъстери.

Срокът за подаване на документи за категоризация е до 30 януари 2017 г., каза Везиева.

Допустимите дейности за финансиране по програмата са свързани с подпомагане на създаването и развиването на клъстери.

Минималният размер за финансиране на проект е 100 000 лева.

Максималния размер за клъстери в начален етап на развитие е 391 166 лева, за развиващи се клъстери – 1 млн. лева, а за развити клъстери – 2 млн. лева, посочи Везиева./Mediapool

 

Прибави коментар

   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави