Търсене на
контакти на фирми
 

България иска отваряне на кризисния резерв за селското стопанство в Брюксел

България иска отваряне на кризисния резерв за селското стопанство в Брюксел

Правителството одобри позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 11 – 12 декември 2022 г. в Брюксел, Кралство Белгия, стана ясно от публикуваните решения на Министерския съвет.

Комисията и делегациите на държавите членки ще обменят мнения относно състоянието на селскостопанските пазари, по-специално в резултат на нашествието в Украйна.

„В случаите на висока степен на несигурност и пазарни смущения, вкл. от продължаващите в Украйна военни действия, трябва да продължи осигуряването на своевременна извънредна подкрепа за засегнатите селскостопански сектори. За финансирането на тези извънредни мерки следва да се използват всички налични възможности и инструменти, сред които и кризисният резерв. Затрудненията при осигуряване на торове несъмнено ще се отразят неблагоприятно върху формирането на добивите от новата реколта“, се казва в позицията на България.

В рамките на заседанието в областта на рибарството се очаква постигане на политическо споразумение по предложението за Регламент за определяне за 2023 г. на възможностите за риболов на определени рибни запаси и групи рибни запаси в Средиземно и Черно море, както и за риболовните кораби на Съюза в някои води извън Съюза, на възможностите за риболов на някои дълбоководни рибни запаси за 2023 г. и 2024 г.

В областта на земеделието Председателството и Комисията ще представят информация относно проверка на пригодността на законодателството на ЕС за хуманно отношение към животните.

Страната ни споделя тезата, че с цел защита на хуманното отношение към животните и създаване на по-справедлива конкуренция за земеделските производители в държавите членки, възприемането на хармонизиран подход на ниво ЕС е от съществено значение. „Въпреки това, обръщаме внимание, че предвид настоящата икономическа ситуация в Европа, подходът към промени в законодателството, касаещи хуманното отношение към животните, трябва да бъде постепенен и разумен, за да не се застраши икономическата жизнеспособност на фермерите и устойчивостта на продоволствената осигуреност в Съюза“, се казва в позицията на България.

Комисията ще представи информация относно Стратегическите планове на ОСП и текуща ситуация и новите предизвикателства пред държавите членки. През настоящата седмица се очаква Стратегическият план по ОСП на България да получи одобрение от службите на Комисията. Загрижени сме заради ежедневните предизвикателства, пред които е изправен секторът, като повишаване на цените, инфлацията, световните пазарите, което довежда българските земеделски стопани до невъзможност да поддържат стопанствата си, както и да адаптират бизнеса си към новите условия. В тази връзка е важно да има възможност за гъвкавост при възникване на необходимост от адаптация на стратегическите планове.

 

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави