Търсене на
контакти на фирми
 

Преди старта на новото саниране с европари: ето отговори на въпросите какво, как, защо

 Преди старта на новото саниране с европари: ето отговори на въпросите какво, как, защо

След като в началото на ноември бъдат одобрени насоките за кандидатстване за саниране на жилищните сгради по Плана за възстановяване и устойчивост, можем да подаваме заявления пред общините. Това каза в интервю за БТА служебният заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева.

По Плана Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност на жилища с минимум 4 апартамента и повече от един собственик във всички 265 общини на страната. Кандидатстването ще е до 31 март 2023 г., а сдруженията на собствениците ще получат безвъзмездно 100 процента от средствата за саниране. Вторият етап за кандидатстване ще продължи до 31 декември, като одобрените жилищни сгради ще получат 80 на сто безвъзмездна финансова помощ от Плана, а останалите 20 на сто ще са за сметка на собствениците.

Междувременно, ако все още нямаме сдружение на етажната собственост, е необходимо то да бъде учредено по реда на Закона за управление на етажната собственост, защото кандидатстването става само чрез тази организация. Ако пък вече имаме такова, трябва да проверим документите на сдружението за това дали то не е създадено единствено за целите на друга програма или проект, посъветва заместник-министърът. Последните предложения за промени в ресорния закон предвиждат редица облекчения при вземането на общото решение за саниране, те обаче трябва да бъдат приети от Народното събрание. С предложените промени в закона за етажната собственост хората ще бъдат по-защитени и информирани при избора си на професионалните домоуправители, като идеята е да има специален регистър на тези фирми, които пък трябва вече да имат и застраховка "професионална отговорност", да отговарят на определени изисквания за квалификация, напомни заместник-министърът.

Успоредно с това трябва да предвидим средства за техническото и енергийното обследване на сградата, като цените ще са по референтни стойности и за квадратен метър се очаква да са не повече от 5,10 лв. без ДДС. Ако бъдем одобрени за саниране, парите ще ни се върнат. Останалите ще имат проектна готовност и ще могат да опитат във втория етап на програмата и поне частично да покрият собственото си финансиране.

По тази програма ще можем с европейски средства да променим вертикалната инсталация в хоризонтална и да поставим индивидуални измервателни уреди пред входната си врата. Допустимо е това да стане само в общите части. Георгиева напомни, че по тази програма ще можем да монтираме ВЕИ инсталация общо за входа, която трябва да бъде оразмерена само за нуждите на сградата. Точната мощност ще бъде предписана в енергийното обследване на сградата./dir.bg

 

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави