Търсене на
контакти на фирми
 

България изпрати на ЕК първото искане за плащане по Плана за възстановяване

 България изпрати на ЕК първото искане за плащане по Плана за възстановяване

България подаде днес в Европейската комисия първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, по който чакаме над 1,3 млрд. евро, които да направят нашата икономика по-силна. Това каза пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът Атанас Пеканов.

Министерството на финансите в свое съобщение отбеляза, че искането е изпратено в срок, а точната сума по него е 1 368 912 911 евро.

Това е ключова стъпка, но само една от многото. Ние трябва да гарантираме, че всички реформи и инвестиции ще се случват в идните години и да защитим поетите ангажименти пред ЕС, каза Пеканов. Когато правителството на Гълъб Донев влезе в длъжност в началото на август, имаше един отворен казус, с проект на МВР (за системата за радоивръзка "Тетра"). Уверени сме, че намерихме най-бързото и чисто решение за проблема и съм благодарен на колегите от МВР, че работя усилено по казуса.

Преди дни Пеканов каза пред БНР, че единствено проектът, свързан с МВР, ни спъва да изпратим т. нар. фактура.  

Какво включва първото искане

Министерството на финансите съобщи, че искането за плащане включва 22 етапа и цели, свързани с изпълнението на 18 реформи и инвестиции от Плана, като само за един етап се докладва частично изпълнение, който се очаква също да бъде изпълнен в рамките на сроковете за преглед и одобрение от ЕК, съгласно член 24 от Регламент (ЕС) 2021/241 на Европейския парламент и на Съвета от 12 февруари 2021 г. за създаване на Механизма за възстановяване и устойчивост.

"Това е важна крачка за изпълнението на Плана. Надявам се общите усилия на българските институции да доведат до успешната му реализация, за да може тези средства да подпомогнат икономиката ни и цялото общество да види резултатите от тях", коментира министърът на финансите Росица Велкова, цитирана в съобщението.

Какво следва

Фокусирали сме се и върху нещата, които трябва да се свършат до второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост, каза днес Атанас Пеканов.

Във връзка именно с втория транш по Плана вицепремиерът заяви пред БНР по-рано, че срокът да се изготви нужното законодателство е до декември. "Това е спешно, парламентът ще има два месеца, в които трябва да приеме тези закони. България е поела ангажименти. Трябва да спрем да отлагаме пред Европа. В момента има приета само 1 от 22 (мерки - бел. ред.), има входирани четири, по другите се работи."/dir.bg

 

Коментари

  • 17.11.2022, 08:47
    Аз съм бизнесдама от френски произход и пребивавам във Франция, информирам ви за моите предложения, защото може да ви заинтересуват. Давам заеми между физически лица в размер от 1000 до 500 000 € изплащаем за период от 1 до 30 години с годишен лихвен процент* от 2%, за да ви даде възможност да изпълните проекта си на по-ниска цена.труден, Свръхзадлъжнялост, Банково досие, Инвеститори, търговец, който желае да направи своя капитал печеливш? Това е добре, предлагам ви възможността да изпълните всеки ваш проект и/или да опростите бюджета си.Освен това ще ви дам окончателен отговор в рамките на 24 часа*. Не чакайте повече и се възползвайте от тази възможност да финансирате вашите проекти!За всякаква информация, не се колебайте да се свържете с мен по всяко време на имейл: dellenbach.dominique1964@gmail.com
    DOMIENIQU
 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави