Търсене на
контакти на фирми
 

Срив на чуждите инвестиции вгорчава бизнес показателите

Срив на чуждите инвестиции вгорчава бизнес показателите

Подобрени икономически показатели през отиващата си 2016 г., в които катран наливат сриналите си чуждестранни инвестиции, отчете Националният статистически институт в петък. Като цяло данните сочат ръст на потреблението, на производителността и на износа, както и намаляване на безработицата, но въпреки това бизнесът остава предпазлив в очакванията си за 2017 г. Известна еуфория има само в областта на търговията с недвижими имоти, където изпращат една много успешна година със значително раздвижване на търсенето и повишаване на цените.  При сградното строителство обаче нещата се влошават със спад на пуснатите в експлоатация обекти от 14 процента.

От НСИ отчитат, че преките чуждестранни инвестиции в страната за десетте месеца на годината са 942 млн. евро, което е сериозен спад предвид отчетените за същия период на 2915 г. вложения от чужбина за 1.7483 млрд. евро. Данните сочат и изтичане на български капитали в чужбина  През януари- октомври 2016 г. преките инвестиции на български фирми зад граница са се увеличили с 92.5 млн. евро, докато година по-рано ръстът е бил 57.8 млн. евро.

В същото време текущата сметка за десетте месеца е на плюс близо 2.2 млрд. лв., докато година по-рано излишъкът е бил 813.3 млн. евро. Дупката в търговското салдо е свита от 1.9 млрд. евро преди година на 1.3869 млрд. евро.

Износът за януари - октомври 2015 г. нараства на годишна база с 5.5%., а вносът – с 3.1%.

Статистиката отчита също така ръст от 2.9 на сто при оборотите в търговията на дребно спрямо година по-рано. Индивидуалното потребление на населението се е увеличило с 1.3% за година.

Производството в добивната промишленост е нараснало с 8.8 на сто, добивът на ток, топлоенергия и природен газ се е увеличил с 3.5 процента, а преработващата промишленост отчита ръст от 1.7%. Средното натоварване на мощностите в производството е намаляло с 1.8 процента, но средната производителност на човек от населението се е повишила с 3.4 на сто.

Коефициентът на безработица е 7.4% за мъжете и 6.5% за жените. По предварителни данни през третото тримесечие на 2016 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 8.4% спрямо година по-рано. Увеличението в индустрията е с 8.5%, в услугите - със 7.7%, и в строителството - с 5%.

Почти една четвърт от промишлените предприятия в декемврийските анкети посочват недостига на работната сила като фактор, затрудняващ дейността им.

През септември 2016 г. средната работна заплата е била 954 лв., което е с 3.4% повече в сравнение с предходния месец. Спрямо септември 2015 г. ръстът е 7.8%, посочват от статистиката.

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие на 2016 г. възлиза на 25 336 млн. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 3 549 лв. от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс от 1.75152 лв. за 1 щатски долар БВП възлиза на 14 465 млн. долара и съответно на 2 026 долара на човек от населението. Преизчислена в евро, стойността на БВП възлиза на 12 954 млн. евро, като на човек от населението се падат 1 815 евро. Сезонно изгладените данни показват растеж от 3.4% на БВП през третото тримесечие на 2016 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0.7% спрямо второто тримесечие на 2016 година

През ноември е отчетен спад от 0.8 на сто на хармонизирания индекс на потребителските цени спрямо същия месец на 2015 г. Най-голямо намаление на цените . от 4.6 на сто, е регистрирано в групата "Съобщения”, а при жилищата поскъпването е 6.5 процента.

В същото време обаче бизнес анкетите на НСИ от декември 2016 г. сочат, че показателят на доверие в промишлеността намалява с 1.5 пункта в сравнение с предишния месец.

Подобрение на стопанската конюнктура се регистрира само в промишлеността и строителството, докато в търговията на дребно и сектора на услугите се отчита понижение.

Очакванията на промишлеността са с 2.3 на сто  по-големи, но 46.4 на сто от предприятията посочват несигурната икономическа среда като най-сериозния си проблем.

В строителството оптимизмът расте с 1.2 пункта, но мениджърите не очакват промяна в цените.

Търговците на дребно влошават прогнозите си с 5.2 на сто и са резервирани относно продажбите си и поръчките към доставчиците, както и за ръста на цените.

Песимизъм цари и в сектора на услугите, където очакванията са 1.3 на сто по-ниски.

Статистиката отчита още ръст на общия индекс на цените на производител през ноември 2016 г. с 0.5% спрямо предходния месец, но в сравнение с година по-рано положението е без промяна. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 8.9%, и в преработващата промишленост - с 0.6%, а намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.0%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 8.5%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2.2%, и при производството на напитки - с 1.9%, а намаление е регистрирано при производството на химични продукти - с 2.9%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.5%./Mediapool

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави