Ако няма техническа грешка при изчисляване на Индекса на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), общо храните на едро в България поевтиняват за трета поредна седмица през май, като спадът на цените се забавя.
ИТЦ, който отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 27 май е 2.168 пункта, спрямо 2.174 пункта към 20 май или седмично понижение с 0.27%. Преди това през седмицата 16-20 май цените по стоковите тържища се понижиха с 1.05%, а през периода 9-13 май спаднаха с 1.25%, след като преди това в продължение на 26 поредни седмици поскъпваха, сочат данните от седмичните бюлетини на ДКСБТ.
Седмичната равносметка
показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 35 хранителни продукти, 24 са поскъпнали, а 11 са поевтинели, което на пръв поглед изглежда нелогично: при двойно повече поскъпнали храни седмичната равносметка за храните на едро да показва общо поевтиняване. Най-вероятно, ако не е допусната техническа грешка, това може да се дължи на факта, че включените в ИТЦ храни са с различна тежест и през отминалата седмица с по-голяма тежест са били поевтинелите храни.
През последна пълна седмица на май най-много са се повишили цените на брашното тип 500, а най-много са спаднали на трайния варено-пушен салам от млечните и месните храни и варивата; при зеленчуците най-много са нараснали цените на зрелия кромид лук, а най-много са поевтинели краставиците от внос; от плодовете са поевтинели най-много ягодите, а са поскъпнал лимоните.
Месечна равносметка
От началото на май храните на едро общо са поевтинели с 1.85 на сто. За предходния месец април ДКСБТ отчита поскъпване на храните с 6.25%, през март повишението е с 6.42%, през февруари поскъпването е с 5.87%, а през януари е отчетено нарастване на цените с 0.65%. Общо от началото на годината до 27 май цените на храните на едро са се повишили с 21.86 на сто.
На годишна база, спрямо 27 май 2021 година, ИТЦ е нараснал с 39.51% (от 1.554 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.
Разлики на цените на едро по области
Прави впечатление, че ценовата ножица е продължила да се разтваря за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области. Най-голяма е разликата от 8.50 лева при кравето сирене (от 6.60 лв./кг в Силистра до 15.10 лв./кг в София); 6.10 лева е разликата при кашкавала "Витоша" (11.90 лв./кг във Варна до 18.00 лв./кг в Пловдив); при каймата смес разликата е 4.10 лева (от 5.10 лв./кг в Бургас до 9.20 лв./кг в София); 3.90 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.20 лв./кг в София до 6.10 лв./кг в Ямбол); при замразеното пиле разликата е 3.88 лева (от 3.70 лв./кг в Хасково до 7.58 лв./кг в Силистра); 2.80 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 3.20 лв./литъра в София до 6.00 лв./литъра в Пловдив); при ориза разликата е 2.01 лева (от 1.80 лв./кг в Смолян и Стара Загора до 3.81 лв./кг в Силистра); 1.16 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.84 лв./кг в Силистра до 2.00 лв./кг в Пловдив); при захарта разликата е 1.15 лева (от 1.55 лв./кг в Бургас до 2.70 лв./кг в Смолян); 0.10 лева е разликата при яйцата (от 0.22 лв./броя в Силистра до 0.32 лв./броя в София).
При основните месни, млечни и други хранителни продукти, вкл. варива
от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 17, а поевтинелите са само три, като трендът е в нормални граници - от минус 1.1% до плюс 5.9 на сто, което е характерно за тези група храни за настоящия сезон.
На седмична база, както вече посочихме, най-много е поскъпнало брашното тип 500 (+5.9% до 1.44 лв./кг), следвано от яйцата (+3.7% до 0.28 лв./броя), пакетчето масло 125 грама (+1.9% до 2.65 лв./кг), трайният варено-пушен салама (+1.5% до 10.85 лв./кг), лещата (+1.4% до 3.58 лв./кг), слънчогледовото олио (+1.0% до 5.24 лв./литъра), кравето сирене (+0.7% до 9.66 лв./кг), захарта (+0.5% до 2.12 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.5% до 15.22 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.5% до 6.28 лв./кг), зрелия фасул (+0.3% до 3.90 лв./кг).
Поевтинелите са значително по-малко: ориза (-1.1% до 2.64 лв./кг), замразеното пиле (-1.0% до 5.75 лв./кг), пилешките кренвирши (-1.0% до 4.57 лв./кг)и прясното мляко, 3% масленост (-0.5% до 2.15 лв./литъра).
От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на 7 от общо 20 продукти, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+4.22 лева) и при кравето сирене (+2.66 лева).
При зеленчуците
на седмична база преобладават поевтинелите, като за тази група храни трендът е по-широк за този сезон - от минус 8.3% до плюс 10.3 на сто. Най-много са поевтинели краставиците от внос (-8.3% до 2.00 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (-7.9% до 3.61 лв./кг), доматите от внос (-7.6% до 3.04 лв./кг), оранжерийните краставици (-7.1% до 2.48 лв./кг) и зелето (-6.4% до 1.03 лв./кг).
Най-много е поскъпнал зрелият кромид лук (+9.1% до 0.96 лв./кг), следван от морковите (+4.7% до 1.11 лв./кг), зрелия чесън (+4.2% до 4.43 лв./кг), картофите (+2.0% до 1.03 лв./кг), репите (+1.1% до 0.90 лв./връзката).
От таблицата по горе е видно, че на годишна база са поскъпнали всички зеленчуци, с изключение на морковите, а с над 1 лев са се повишили цените на оранжерийните домати и доматите от внос.
При плодовете
наблюдаваните от ДКСБТ, отново има паритет - колкото са поевтинелите, толкова са и поскъпналите, като трендът при тях по това време на годината е в широки граници - от минус 19.9% до плюс 10.3 на сто.
Поскъпнали са лимоните (+10.3% до 2.14 лв./кг) и бананите (+0.8% до 2.55 лв./кг), а са поевтинели ягодите (-19.9% до 4.42 лв./кг) и ябълките (-0.7% до 1.38 лв./кг).